El boicot a Israel és part de la lluita global antirracista

———–

Actualització del 6 de juny 2019:

VICTÒRIA. La proposta va ser rebutjad pel Parlament de Catalunya gràcies als vots en contra de la CUP, En Comú Podem, PSC i ERC. Des de BDS Catalunya els donem les gràcies per defensar els que defensem els drets humans.

Després de dècades d’ocupació, apartheid i colonització per part d’Israel, l’any 2005, la major coalició de societat civil palestina, inspirada en la lluita contra l’apartheid a Sud-àfrica va llançar una crida internacional, basada en l’antiracisme i en la no violència, demanant que es boicotegés, desinvertís i sancionés (BDS) a l’estat d’Israel fins que aquest:

– acabi amb l’ocupació il·legal de Cisjordània i el bloqueig a Gaza, i destrueixi el Mur de l’apartheid;
– promogui i protegeixi el dret al retorn de les més de 8.000.000 de refugiades palestines que no poden tornar a les seves cases i terres des de la creació de l’estat d’Israel l’any 1948;
– i doni igualtat de dret a les palestines que viuen dins de l’estat d’Israel, sota més de 60 lleis que les discriminen automàticament pel fet de no ser jueves.

La campanya busca forçar Israel a respectar els Drets Humans i el Dret Internacional. Cada vegada són més els sindicats, associacions antiracistes de tot el món, inclosos nombrosos col·lectius jueus, empreses i institucions que han decidit no ser còmplices de l’apartheid israelià.

L’octubre del 2018, en assabentar-nos que tindria lloc un partit de la selecció israeliana de dones de waterpolo a Molins de Rei,  des de la Coalició Prou Complicitat amb Israel, amb el suport de BDS Catalunya, vam iniciar una campanya demanant que no s’acollís un equip que representa l’apartheid israelià: fins que Israel no respecti els drets humans del poble palestí estarà subjecte a l’aïllament. Davant la nostra campanya l’organització esportiva va canviar de lloc el partit fins a fer-lo a porta tancada al CAR de Sant Cugat del Vallès.

L’aïllament internacional, i sobretot en l’àmbit de l’esport, a l’apartheid sud-africà va ser clau per forçar al país a acabar amb el seu règim racista. L’Estat d’Israel impedeix sistemàticament els drets dels equips de les seleccions palestines de diferents disciplines esportives: denegant permisos de sortida, disparant, ferint, empresonant i assassinant a esportistes palestines. La presència d’Israel en l’àmbit de l’esport i la cultura a nivell internacional és una estratègia per normalitzar l’Estat d’Israel davant el món i blanquejar els seus crims de guerra contra el poble palestí.

En relació als fets de l’octubre passat, demà dijous 6 de juny, a la comissió d’exteriors del Parlament de Catalunya, el grup parlamentari de Ciutadans, presenta una proposta de resolució, que ja va presentar i perdre a l’Ajuntament de Barcelona, equiparant les crítiques i l’oposició a la política racista de l’estat d’Israel amb l’antisemitisme. Aquesta estratègia busca invalidar que les palestines puguin denunciar les seves vulneracions de drets humans, i dificulta la detecció de l’antisemitisme real, en auge en la situació actual d’augment de l’extrema dreta.

El Parlament de Catalunya no només hauria de rebutjar aquesta iniciativa sinó que hauria de promoure una posició sòlida que, en respecte als drets humans i al dret internacional, i en reconeixement als drets del poble palestí, s’oposi a normalitzar l’Estat d’Israel i el seu apartheid, acabant amb la seva complicitat amb l’apartheid israelià i demanant un embargament militar a Israel.

Les organitzacions sotasignants reforcem el nostre compromís amb la noviolència, la igualtat, la justícia i  la llibertat per a tots els pobles, i per això emplacem a tots els partits polítics a què rebutgin la proposta de resolució presentada per Ciutadans. Reivindiquem i lluitem per un món on totes les vides tinguin el mateix valor i dignitat.

Dimecres 5 de juny de 2019, BDS Catalunya

La Coalició Prou Complicitat amb Israel integrada per:

La Comunitat Palestina de Catalunya; BDS Catalunya; Servei Civil Internacional (SCI); Crida LGBTI; Junts – Associació Catalana de Jueus i Palestins; NOVACT – Institut Internacional de l’Acció No Violenta; SUDS – Associació Internacional de Solidaritat i Cooperació; Nexes – Interculturals de Joves Per Europa; Consell de Joventut de Barcelona – CJB; Consell Nacional de la Joventut de Catalunya – CNJC; Rumbo a Gaza; Brigades Hurriya; La Recolectiva; Unadikum; Centre Euroàrab de Catalunya; Pallassos en Rebeldia; Associació Zaituna de Solidaritat amb Palestina; ESPLAC – Esplais Catalans

Ca la Dona

Dones x dones

Institut de Drets Humans de Catalunya

Candidatura d’Unitat Popular – CUP

Arran – Organització juvenil de l’Esquerra Independentista

Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC)

Jovent Republicà

Sobiranistes

Associació d’Estudiants Progressistes (AEP)

Comunistes de Catalunya

Joventut Comunista de Catalunya (JCC)

Ateneu Popular de Mataró

Marx21.net

Sodepau

International Jewish Antizionist Network (IJAN)

Intersindical Alternativa de Catalunya-IAC

Atzagaia

Escoltes Catalans

USTEC STEs (IAC) Sindicat d’Ensenyament

Endavant Baix Llobregat

Casal Popular Blanca Bardiera de Sant Feliu

Red de Migración Género y Desarrollo

CSO Mallolis de Molins de Rei

Les Heures, col.lectiu feminista de Molins de Rei

Ateneu Popular de Sarrià

La Forja

Cau Molins de Rei

Centre Delàs d’Estudis per la Pau

Sindicato popular de vendedores ambulantes de Barcelona

Azadi

Espai Antiracista de Salt i Girona

Associació Catalana Líban

Girona acull

Plataforma antifeixista de menorca PAM

Col.lectiu feminista Hèkates

Col.lectiu feminista i anticapitalista Malapècora

Xarxa d’habitatge del Baix Maresme

Can Jaumetó

Plataforma Aturem la Guerra

Endavant OSAN

Iridia

SOS Racisme

Coordinadora Obrera Sindical (COS)

Batzac – Joventuts Llibertàries

Paz con Dignidad

Alquds

Asociaicón de la Comunidad Hispano-Palestina “Jerusalén”

Tanquem els CIEs

Penedès amb Palestina

Organització internacionalista dels Països Catalans-Ítaca