Marinah, primera cantant de l’Estat Espanyol a cancel·lar concerts a Israel

Translations: Castellano, English

Estava previst que Marinah participés al festival Méditerranée d’Ashdod l’11 de juny d’enguany i també al World Music de Tel Aviv

El festival d’Ashdod té un ampli suport institucional i està finançat per empreses vinculades directament amb la violació de drets palestins

Barcelona, 15 de maig de 2015

L’ex-vocalista del grup barceloní Ojos de Brujo Marina Abad tenia previst actuar l’11 de juny al Festival Méditerranée d’Ashdod (sud d’Israel, a pocs quilòmetres de la Franja de Gaza) juntament amb altres artistes espanyols com ara Tomatito, Diego Guerrero, Rycardo Moreno i Javier Limón. El concert de Marinah formava part de l’Idan Raichel Project, on també té previst actuar el portugués António Zambujo. L’artista valenciana també tenia previst cantar al World Music de Tel Aviv.

Tant bon punt es va tenir notícia d’aquests concerts, diverses activistes del BDS Catalunya li vam demanar per les xarxes socials que no cantés a Israel perquè suposaria violar la crida palestina al boicot cultural. Coneixent el seu suport a les causes internacionalistes i als moviments socials, resultava paradoxal que participés en un festival organitzat pel mateix règim israelià que oprimeix al poble palestí des de fa 67 anys. Després de diverses converses telefòniques mantingudes amb la cantant, Marinah ha decidit cancel·lar els seus dos concerts previstos a Israel.

Aquesta important victòria per al moviment BDS arriba pocs dies després que la cantant estatunidenca Lauryn Hill (ex-component de The Fugees) decidís cancel·lar també el seu concert a Tel Aviv després d’una forta campanya internacional que li demanava que no violés la crida al boicot cultural llençada per la societat civil palestina el 2004. L’artista no va decebre i també va decidir no cantar per a l’apartheid. 

El fenomen de “whitewash” israelià

El festival Méditerranée d’Ashdod és un exemple més de com Israel utilitza la cultura per a netejar-se la cara i mostrar-se al món com a un país modern i obert, ocultant així les polítiques d’ocupació, colonització i apartheid que aplica a Palestina des de 1948. Sota una imatge de multiculturalitat, mestissatge i tolerància, aquest festival busca tapar la maquinària colonitzadora sionista per tal de mostrar a Israel com a un país “normal”.

Si fem una ullada als organitzadors i patrocinadors del festival es fa palesa la seva estreta implicació amb la maquinària ocupant que viola impunement els drets palestins. Entre els patrocinadors hi trobem Mizrahi Tfahot, un banc que finança colònies il·legals a la Cisjordània ocupada; el port d’Ashdod, que exporta productes agrícoles produïts en terres robades; Adama, una empresa agroalimentària connectada amb l’empresa Agan-Machteshim, que produeix fibra de vidre a una colònia il·legal de Cisjordània; finalment hi trobem un ampli suport institucional de l’Estat jueu (Ajuntament d’Ashdod, Ministeri de Cultura d’Israel i un centre cultural finançat pel mateix ajuntament i la loteria nacional).

Tal i com marquen les directrius de la PACBI (Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel) “un producte cultural és boicotejable si està finançat per una institució Israeliana o d’una altra institució que contribueix a la propaganda israeliana”, i com hem explicat més amunt, aquest festival n’és un clar exemple.

La Nakba continua

Volem destacar finalment que Marinah ha fet pública la notícia avui 15 de maig, el dia en que es commemora la Nakba palestina (el “desastre” en llengua àrab), que va començar fa 67 anys. El 15 de maig de 1948 es va crear l’estat d’Israel, fet que va suposar l’expulsió de més del 70% de les palestines i palestins de la seva terra i la despossessió de centenars de milers de palestines de les seves llars. La Nakba no és un fet aïllat en el temps, sinó que es continua repetint sistemàticament. Durant 67 anys, l’Estat d’Israel ha estat vulnerant impunement els drets i llibertats fonamentals del poble palestí, augmentant de forma flagrant les seves agressions en els últims anys.

Avui recordem la Nakba i des del BDS Catalunya i RESCOP celebrem la decisió de Marinah i li donem tot el nostre recolzament. Volem reivindicar la importància històrica que té la seva decisió, ja que es converteix en la primera cantant espanyola que cancel·la un concert a Israel quan aquest ja estava programat. Marinah ha donat un exemple de compromís, valors i solidaritat que esperem animi a la resta d’artistes de l’Estat espanyol i d’arreu del món a intensificar el boicot cultural a Israel.

Des del BDS Catalunya i RESCOP no deixarem de demanar el BDS fins que Israel: 1/ finalitzi la seva ocupació i colonització de totes les terres àrabs ocupades al juny de 1967 i destrueixi el Mur; 2/ reconegui els drets fonamentals de la ciutadania àrab-palestina d’Israel; i 3/ respecti, protegeixi i promogui el dret de la població refugiada palestina de tornar a les seves cases i propietats tal com estableix la resolució 194 de les Nacions Unides.

Gràcies Marinah i visca Palestina lliure!!!

 

BDS Catalunya

Red Solidaria contra la Ocupación de Palestina (RESCOP)