Avui Barcelona ha fet un pas més per ser una ciutat lliure d’apartheid

Amb el suport de Barcelona en Comú, Esquerra Republicana, Partit Socialista de Catalunya i Candidatura d’Unitat Popular, el ple de l’Ajuntament ha aprovat avui una resolució que promou la incorporació de clàusules en contractes amb l’administració que assegurin el respecte dels drets humans, amb especial èmfasi a les empreses que tinguin vincles amb l’ocupació militar israeliana a Palestina. La moció, a més a més, insta al Govern de la Generalitat a crear un centre d’estudi i d’avaluació sobre els impactes de les empreses catalanes amb inversions a l’exterior. 

El text aprovat reconeix la legitimitat d’iniciatives i campanyes noviolentes promogudes per la societat civil palestina i internacional per reivindicar la defensa dels drets humans i del dret internacional humanitari a Palestina. Amb aquesta moció, l’Ajuntament de Barcelona posa fi a la complicitat de la ciutat amb les flagrants i sistemàtiques vulneracions de drets humans emmarcades en el règim d’ocupació i expansió colonials de l’Estat d’Israel en territori palestí ocupat i reconeix el dret al Boicot Desinversions i Sancions a Israel (BDS).
Aquesta decisió arriba en un moment d’increment de l’ofensiva d’Israel contra el poble palestí i el moviment internacional no violent de BDS amb total impunitat. Una prova més d’aquesta, l’hem pogut veure recentment amb l’agència ESCWA (Economic and Social Commission for Western Asia, en anglès) de les Nacions Unides. ESCWA va presentar un informe que demostrava l’existència d’un sistema d’apartheid que Israel exerceix sobre la població palestina i en conseqüència, feia una crida a aplicar el BDS tal i com s’havia fet amb l’apartheid sud-africà. L’informe va ser censurat per part del secretariat general de l’ONU i retirat després de fortes pressions i de la dimissió de la directora de l’agencia ESCWA, Rima Jalaf. No és casualitat que en aquest context es produeixi una campanya de difamació i criminalització del moviment noviolent de BDS, com ho demostra l’últim assetjament contra el defensor de Drets Humans Omar Barghouti que va ser detingut i interrogat durant hores per les autoritats israelianes. Rafeef Ziadah, membre del Secretariat Internacional del Comitè Nacional Palestí de BDS afirma: “Saludem a l’Ajuntament de Barcelona i donem la benvinguda a aquest important pas cap endavant en el moviment global de BDS, liderat per la societat palestina per la llibertat, la justícia i la igualtat per a tot el poble palestí. Després de 50 anys d’ocupació militar israeliana de Gaza i Cisjordània, inclosa Jerusalem Est, i dècades d’un règim d’apartheid i colonialisme, les persones de consciència al voltant del món s’estan unint al creixent moviment BDS en suport del poble palestí estipulats per les Nacions Unides. El reconeixement del municipi de Barcelona del dret a defensar els drets del poble palestí a través de les tàctiques noviolentes del BDS no és només un triomf per la llibertat d’expressió i els drets democràtics. També és un clar indicador de l’ampli reconeixement del BDS com un moviment inclusiu, inspirador i antiracista, arrelat en la Declaració Universal de Drets Humans i que sosté el principi bàsic que les persones palestines tenen dret als mateixos drets humans que la resta de la humanitat.
Per tot això, celebrem aquesta victòria perquè entenem que és un gran pas cap a la conscienciació de les administracions públiques locals en la defensa dels drets humans i per trencar les complicitats que inherentment actuen en favor de l’apartheid i l’ocupació de Palestina. Aquesta resolució és un reconeixement institucional a una demanda de la societat civil a no ser còmplices de violacions de dret internacional mitjançant lluites noviolentes, com ho és el moviment BDS.
Esperem que aquesta resolució marqui un precedent a la ciutat de Barcelona, que aviat es converteixi en Espai Lliure d’Apartheid Israelià, com ja ho han fet més de 70 administracions públiques de la resta de l’Estat, i sigui referent en la defensa de la llibertat dels pobles i la dignitat humana.

Barcelona, Dimecres 19 d’abril de 2017

Comunicat en pdf