Signatura per acabar amb la impunitat d’Israel i la complicitat de la UE

La ECCP ha llançat freepalestine.eu, una plataforma online que anima les persones a posar-se en contacte amb membres del Parlament Europeu en relació a l’Acord d’Associació UE-Israel. Ja són més de 3500 persones que han enviat el document a les eurodiputades per demanar la suspensió de l’Acord d’Associació UE-Israel, el major Tractat que hi ha entre la UE i Israel. Dos minuts és el temps que necessites per donar suport a aquesta campanya llançada a escala europea (http://freepalestine.eu/es/).

Més de 300 grups de drets humans, sindicats i partits polítics de tot Europa van fer també una crida a la UE perquè responsabilitzi Israel de la recent massacre a Gaza aquest any i suspengui aquest Acord preferencial entre la UE i Israel. Acord que afavoreix l’entrada, sense impostos, de productes israelians i reforça la cooperació entre ambdues parts en tots els sectors. “Mitjançant el manteniment de l’Acord d’Associació UE-Israel i l’enfortiment de les relacions bilaterals, la Unió Europea i els seus estats membres estan enviant a Israel el missatge que no ha de complir amb el dret internacional”. Així com indica la declaració que han emès conjuntament els principals organismes de la societat civil de 19 països. 

La declaració escrita, que demana la suspensió de l’acord, es va lliurar a principis de novembre als consellers sobre l’Orient Mitjà de Federica Mogherini, la nova cap de política exterior de la UE. Mogherini ha començat la seva nova tasca aquesta setmana, i el primer viatge al estranger serà a Palestina/Israel. Entre els signants de la declaració es troben el Congrés Irlandès de Sindicats, sindicats nacionals d’Espanya, França, Bèlgica, partits polítics, i les ONG més rellevants, com ara CNCD a Bèlgica i Trocaire a Irlanda. 

L’Acord d’Associació UE-Israel és el marc principal en el qual s’enquadra l’estreta relació que hi ha entre la UE i Israel. Concedeix a Israel un accés preferencial als mercats europeus i li permet participar en més programes i projectes de la UE que a qualsevol altre país no europeu. La crida a l’acció condemna els deliberats atacs d’Israel contra la població civil en el seu recent atac contra Gaza, en què va assassinar a més de 2.000 palestins. La crida argumenta que el fracàs de la UE per prendre mesures severes contra Israel “contribueix al clima d’impunitat i a l’absència de responsabilitats”. “La UE està proporcionant suport material a les violacions de Dret internacional que Israel realitza i fracassant al no complir amb les seves pròpies obligacions d’acord amb la legislació internacional”, afegeix el comunicat. 

La UE ha suspès prèviament l’acord d’associació amb Sri Lanka i ,recentment, ha introduït una sèrie de mesures que restringeixen el comerç i la inversió a Rússia a causa de la crisi ucraïnesa. El fracàs al no imposar mesures similars sobre Israel, malgrat dècades de greus violacions de Dret internacional, correspon a una doble moral, diuen els activistes. La declaració també afirma que, en gran mesura, l’accés sense restriccions d’Israel als mercats i als programes de la UE equival a “un suport material a les violacions israelianes de Dret internacional”.

Agneta Jerska, la responsable de la Coordinadora Europea de Comitès i Associacions per Palestina (ECCP en les seves sigles en anglès), una de les organitzacions que ha signat la declaració, ha dit: “El gran nombre d’organitzacions de rellevància que criden a la suspensió de l’Acord d’Associació UE-Israel, reflecteix la creixent frustració a tot Europa amb el fracàs dels governs europeus per reaccionar a les reiterades massacres i violacions israelianes de Dret internacional”. 

“La UE ha sostingut durant molt de temps que l’estreta relació amb Israel el col·loca en una posició de força per entaular un diàleg amb Israel en relació a l’opressió dels palestins. No obstant això, la brutal massacre de Gaza per part d’Israel demostra que aquest diàleg ha fracassat. És hora que la UE adopti mesures que pressionin Israel perquè compleixi amb el dret internacional”. 

És també una de les recomanacions que ECCP, APRODEV, RESCOP i organitzacions palestines. Aquests grups, reunits el dilluns 17 de novembre al Parlament Europeu, van demanar posar fi a les polítiques de trasllat forçós, colonialisme i apartheid imposades per Israel a la població palestina de Jerusalem Est, que pateix quotes inèdites de càstigs col·lectius, prohibits pel dret internacional.

Les obligacions de la Unió Europea a Jerusalem Est