FESTIVAL GREC: LA CULTURA NO POT TAPAR ELS CRIMS DE L’APARTHEID ISRAELIÀ

Translations: Castellano

La col·laboració del Festival Grec de Barcelona amb l’Ambaixada d’Israel a Espanya converteix al Festival en còmplice de les polítiques contràries al Dret Internacional i als Drets Humans que l’Estat sionista du a terme a Palestina des de 1948.

#GrecAmbApartheid

El Festival Grec de Barcelona, referent internacional en l’àmbit del teatre, la dansa, la música i el circ, que tindrà lloc de l’1 al 31 de juliol d’enguany, inclou l’espectacle «Krum», creat per l’artista israelià Hanoch Levin. Aquest espectacle, que es presentarà entre els dies 3 i 5 de juliol al Mercat de les Flors, és una coproducció del Grec 2014 Festival de Barcelona, la Factoria Escènica Internacional i el Teatre Lliure.

L’espectacle «Krum» compta, segons informa la pàgina oficial del Festival Grec, amb la col·laboració de l’Ambaixada d’Israel i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (ICEC) [1].

El 6 de juliol de 2004, la Campanya Palestina pel Boicot Acadèmic i Cultural d’Israel (PACBI, en les seves sigles en anglès), formada per desenes d’organitzacions de la societat civil palestina, va llençar una crida a la comunitat internacional demanant que s’apliqui un boicot a totes les institucions culturals i acadèmiques israelianes [2], com a contribució noviolenta a la lluita contra les polítiques d’ocupació, colonització i apartheid que Israel du a terme a Palestina des de 1948.

Un any més tard, el 9 de juliol de 2005, més de 170 organitzacions de la societat civil palestina van llençar una crida al Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel [3] fins que aquest Estat: 1/ posi fi a l’ocupació i colonització de totes les terres àrabs ocupades al juny de 1967 i destrueixi el Mur; 2/ reconegui els drets fonamentals de la ciutadania àrab-palestina d’Israel; i 3/ respecti, protegeixi i promogui el dret dels refugiats palestins a tornar a les seves cases i propietats tal com estableix la resolució 194 de les Nacions Unides.

Les directrius de PACBI defineixen que el boicot cultural és aplicable quan “un esdeveniment cultural està totalment o parcialment patrocinat per un organisme israelià oficial o una institució còmplice” [4]. La mostra de l’espectacle «Krum» en el Festival Grec viola clarament la crida al boicot cultural de la societat civil palestina, degut al suport institucional que rep de l’Ambaixada d’Israel a Espanya.

En un moment en que les sistemàtiques polítiques il·legals d’Israel estan cada cop més qüestionades per part de la comunitat internacional, les institucions de l’Estat jueu inverteixen una gran quantitat de recursos econòmics en l’àmbit cultural per tal de netejar la seva deteriorada imatge. A Catalunya, les «col·laboracions» i patrocinis de l’Ambaixada d’Israel a Espanya en activitats culturals són freqüents; exemples recents d’aquest suport institucional i econòmic de l’Ambaixada israeliana han estat el cicle «Sounds from Israel» al Festival Primavera Sound [5] o la participació d’Israel com a país convidat al Barcelona Design Week 2014 [6].

La col·laboració del Festival Grec de Barcelona amb l’Ambaixada d’Israel a Espanya converteix al Festival en còmplice de les polítiques contràries al Dret Internacional i als Drets Humans que l’Estat sionista du a terme a Palestina des de 1948.

En vista del que hem exposat, demanem a l’organització del Festival Grec de Barcelona: i) que cancel·li l’espectacle «Krum»; ii) que trenqui totes les seves relacions de col·laboració amb l’Ambaixada d’Israel a Espanya i amb qualsevol altra institució d’aquest Estat. En cas de que l’organització del Festival es negui a donar resposta a aquestes dues demandes, demanem a la població que apliqui un boicot cultural a l’espectacle «Krum».

Volem deixar clar que la campanya de BDS demana el boicot contra les institucions israelianes i no contra la ciutadania d’aquest Estat. Si demanem el boicot de l’espectacle «Krum» no és perquè el seu autor sigui un ciutadà israelià, sinó perquè el mencionat espectacle rep el suport institucional de l’Ambaixada d’Israel a Espanya, que forma part estructural del règim polític que oprimeix al poble palestí des de 1948.

Inspirat en el magnífic exemple del boicot cultural que es va dur a terme contra el règim d’apartheid sud-africà [7], el boicot cultural a Israel té cada dia més força i rep un suport creixent d’artistes i personalitats internacionals lligades al sector cultural. Entre els artistes internacionals que ja han donat el seu suport al boicot cultural d’Israel hi ha Cassandra Wilson, Bono, Natacha Atlas, Jean Luc Godard, Cat Power, Jello Biafra, Lenny Kravitz, Lhasa, Roger Waters, Elvis Costello, Carlos Santana, Annie Lennox, Devendra Banhart, Vanessa Paradis, Gil Scott-Heron, The Pixies i Massive Attack.

A l’Estat espanyol, molts artistes i intel·lectuals donen també suport al boicot cultural a Israel: Obrint Pas, Maruja Torres, Juan Diego Botto, Amparo Sánchez (Amparanoia), Pilar Bardem, Cesk Freixas, Los Chicos del Maíz, Leo Bassi, Pau Alabajos, Willy Toledo, etc. La “Guia de boicot cultural contra l’apartheid israelià”, publicada el 2013 per la Red Solidaria Contra la Ocupación de Palestina (RESCOP) [8], ofereix tota la informació necessària sobre les raons d’aquest boicot cultural i com aplicar-lo.

L’Arquebisbe sud-africà Desmond Tutu, que a principis de juny va rebre el Premi Internacional Catalunya 2014 de les mans del President de la Generalitat Artur Mas [9], s’ha pronunciat moltes vegades a favor de la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel [10]. Tutu, que va ser un dels grans líders de la lluita noviolenta contra el règim d’apartheid sud-africà, sap molt bé de què parla quan defineix a Israel com a un «apartheid». Demanem al Govern i a la resta d’institucions catalanes que segueixin l’exemple de Desmond Tutu i aturin la seva complicitat amb els crims i les polítiques il·legals d’Israel. Aquesta històrica complicitat s’ha posat un cop més de manifest amb la recent firma de nombrosos acords de col·laboració entre el Govern i institucions acadèmiques i de recerca israelianes [11] [12].

Convoquem a tota la població solidària amb el poble palestí a concentrar-se el dijous 3 de juliol a les 21.15h, al Mercat de les Flors de Barcelona, per tal de denunciar la complicitat del Festival Grec amb les polítiques il·legals d’Israel. Aquesta concentració només serà desconvocada si el Festival Grec respon a les demandes prèviament detallades.

Festival Grec: la cultura no pot tapar els crims de l’apartheid israelià! Boicot cultural a Israel!

 

Firmen:

BDS Catalunya
Red Solidaria contra la Ocupación de Palestina (RESCOP)*
*(RESCOP agrupa a 40 organitzacions de solidaritat amb Palestina de l’Estat espanyol)

 

[1] http://grec.bcn.cat/programa/krum

[2] http://pacbi.org/etemplate.php?id=869

[3] http://www.bdsmovement.net/call#Spanish:

[4] http://www.pacbi.org/etemplate.php?id=1047

[5] http://www.bdscatalunya.org/index.php/campanyes/cultural/item/212-primavera-sound-els-%E2%80%9Csons-disrael%E2%80%9D-s%C3%B3n-sons-dapartheid

[6] http://www.barcelonadesignweek.com/ca/page.asp?id=496&uid=3424

[7] https://www.youtube.com/watch?v=TlMdYpnVOGQ

[8] https://www.dropbox.com/s/0nuopsifahqwrve/Guia%20de%20boicot%20cultural%20contra%20l%E2%80%99apartheid%20israeli%C3%A0.pdf

[9] http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=270415

[10] http://www.digitaljournal.com/news/world/desmond-tutu-urges-boycott-of-apartheid-israel/article/375545

[11] http://www.bdscatalunya.org/index.php/campanyes/legali/item/202-israel-no-%C3%A9s-cap-referent-l%E2%80%99ocupaci%C3%B3-la-colonitzaci%C3%B3-i-l%E2%80%99apartheid-no-s%C3%B3n-el-nostre-model-per-a-catalunya

[12] http://complicitatsquematen.wordpress.com/