Boicot cultural al Cicle de cinema “Israel, la dificultat del mirall” de la Filmoteca de Catalunya

Hem sabut que la Filmoteca de Catalunya, amb seu al barri del Raval de Barcelona, té la intenció de realitzar un cicle de cinema israelià anomenat “Israel, la dificultat del mirall”, entre el 17 i el 29 de setembre d’enguany [1].

Les entitats col·laboradores d’aquest Cicle són quatre: el Festiva de Cinema Jueu de Barcelona; l’Ambaixada d’Israel a Espanya; l’Associació Europea per a la Preservació i Promoció de la Cultura i el Patrimoni Jueu (AEPJ); i l’Ajuntament de Barcelona.

El grup català de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel, conegut com a BDS Catalunya, volem demanar a la població catalana que apliqui un boicot cultural contra aquest Cicle organitzat per la Filmoteca de Catalunya i no vagi a veure cap de les pel·lícules que hi estan programades.

El 6 de juliol de 2004, la Campanya Palestina pel Boicot Acadèmic i Cultural d’Israel (PACBI, en les seves sigles en anglès), formada per desenes d’organitzacions de la societat civil palestina, va llençar una crida a la comunitat internacional demanant que s’apliqui un boicot a totes les institucions culturals i acadèmiques israelianes, com a contribució en la lluita contra l’ocupació, colonització i règim d’apartheid israelians [2]. Les directrius de PACBI defineixen que el boicot cultural és aplicable quan “un esdeveniment cultural està total o parcialment patrocinat per un organisme israelià oficial o una institució còmplice” [3].

Un any més tard, el 9 de juliol de 2005, més de 170 organitzacions de la societat civil palestina van llençar una crida al Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel [4] fins que aquest Estat: 1/ finalitzi l’ocupació i colonització de totes les terres àrabs ocupades al juny de 1967 i destrueixi el Mur; 2/ reconegui els drets fonamentals de la ciutadania àrab-palestina d’Israel a una plena igualtat; i 3/ respecti, protegeixi i promogui el dret dels refugiats palestins a tornar a les seves cases i propietats tal i com estableix la resolució 194 de les Nacions Unides.

El Cicle “Israel, la dificultat del mirall” organitzat per la Filmoteca de Catalunya, compta amb la col·laboració de l’Ambaixada d’Israel a Espanya. Independentment de que aquesta col·laboració tingui un caràcter econòmic o merament tècnic, la implicació i suport de l’Ambaixada israeliana en aquest Cicle queda provada i per tant, el moviment internacional pel BDS, del qual formem part, considera que tot el Cicle ha de ser objecte de boicot cultural. A més, l’Ambaixada d’Israel a Espanya és també una col·laboradora habitual del Festival de Cinema Jueu de Barcelona [5], que és una altra de les quatre organitzacions col·laboradores del Cicle.

En resposta a les previsibles acusacions d’”anti-semitisme” dels sectors sionistes habituals, volem reafirmar el nostre rebuig a qualsevol ideologia que promogui la discriminació i la xenofòbia, ja es tracti de judeo-fòbia, islamofòbia, sionisme, racisme, homofòbia o de qualsevol altre tipus. Moltes companyes i companys jueus formen part, tant a Catalunya com a la resta del món (fins i tot a Israel [6]), del moviment internacional pel BDS, que treballa de forma no-violenta per assolir una pau justa a Palestina.

Inspirat en el magnífic exemple del boicot cultural que es va dur a terme contra el règim d’apartheid sud-africà [7], el boicot cultural a Israel té cada dia més força i rep un suport creixent d’artistes i personalitats internacionals lligades al sector cultural. Entre les moltes persones que ja han donat el seu suport al boicot cultural d’Israel hi ha Cassandra Wilson, Natacha Atlas, Cat Power, Jello Biafra, Lhasa, Gilles Vigneault, Roger Waters, Elvis Costello, Carlos Santana, Annie Lennox, Vanessa Paradis, Gil Scott-Heron, The Pixies i Massive Attack.

Per una pau justa a Palestina, intensifiquem el Boicot, les Desinversions i les Sancions (BDS) contra Israel.

Boicot al Cicle “Israel, la dificultat del mirall”!

Boicot a Israel!

Firmat:

BDS Catalunya

 

[1] Cicle “Israel, la dificultat del mirall”
http://www.filmoteca.cat/web/programacio/cicles/israel-la-dificultat-del-mirall

[2] “Call for Academic and Cultural Boycott of Israel”, PACBI
http://pacbi.org/etemplate.php?id=869

[3] PACBI Guidelines for the International Cultural Boycott of Israel (Revised October 2010)
http://www.pacbi.org/etemplate.php?id=1047

[4] Crida de la societat civil palestina al Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel, del 9 de juliol de 2005
http://www.bdsmovement.net/call#Spanish:

[5] Col·laboradors del Festival de Cinema Jueu de Barcelona
http://www.fcjbarcelona.org/colaboradors_cat.html

[6] Boycott from Within – Supporting the Palestinian BDS call from within
http://boycottisrael.info/

[7] Artists United Against Apartheid – Sun City
http://www.youtube.com/watch?v=aopKk56jM-I