La RESCOP condemna l’assassinat del jove palestí Arafat Jaradat pels seus carcellers israelians

La RESCOP considera que la detenció, tortura i assassinat d’Arafat Jaradat a la presó israeliana de Megiddo s’afegeix a la llarga llista de crims de guerra comesos diàriament per Israel

25 febrer 2013



La Red Solidaria Contra la Ocupació de Palestina lamenta profundament i condemna fermament la mort dissabte passat d’Arafat Jaradat, palestí de 30 anys, natural de Sair a Hebron i pare de dos fills de 2 i 4 anys, que havia estat arrestat per l’Exèrcit ocupant sota l’acusació de tirar pedres a colons israelians, il·legalment assentats a Cisjordània. El servei d’intel·ligència israeliana, el Shin Bet, ha declarat que Jaradat, que estava en perfecte estat de salut abans de la seva detenció, ha mort d’una aturada cardíaca, conseqüència, denuncia la família, de la tortura de la qual el jove ha estat víctima. Aquesta versió va ser confirmada ahir pel Ministre d’Assumptes dels Detinguts de l’Autoritat Palestina després que l’autòpsia revelés que el cor i els pulmons de Jaradat estaven sans, però que tenia sis ossos trencats en el coll, la columna vertebral, els braços i les cames, i que va morir per conseqüència d’extrema tortura.



Com vénen denunciant desde fa molts anys les organitzacions de drets humans a tot el món i com novament ha estat evidenciat amb l’extraordinària vaga de fam del pres palestí Samer Issawi, l’ordenament jurídic, el sistema judicial i l’aparell penitenciari israelians faciliten, afavoreixen i emparen la vulneració sistemàtica dels drets fonamentals de la població palestina, privant-la del dret a una acusació, a un judici just, a parlar amb el seu advocat/a o a comunicar-se amb la seva família, i sotmetent-la a condicions de detenció inhumanes, a tracte degradant i a la tortura, com han denunciat milers de palestins i palestines que han passat per les presons israelianes.

La situació de les preses i presos polítics palestins, arrestats de forma arbitrària, reduïts a règim d’aïllament, molts d’ells incomunicats i sense dret a rebre visites, no fa sinó demostrar que Israel, lluny de ser una democràcia, és un estat d’Apartheid en el qual no existeix la separació de poders. Dijous passat, 800 presos es van declarar en vaga de fam en solidaritat amb el pres Samer Issawi, que es troba en estat crític després de més de 7 mesos sense ingerir aliments. Ahir van ser 4500 presos els que van començar a rebutjar menjar en senyal de protesta contra Israel, dol pel màrtir Jaradat i solidaritat amb la família de la víctima. Milers de persones es van manifestar la setmana passada en tota Palestina, però la mort de Jaradat ha encès una altra espurna en el polvorí palestí. 

La RESCOP considera que la detenció, tortura i assassinat d’Arafat Jaradat a la presó israeliana de Meguido s’afegeix a la llarga llista de crims de guerra comesos diàriament per Israel, demana que es realitzi una investigació internacional independent per esclarir responsabilitats i perseguir a tots els culpables materials i morals d’aquesta mort i exigeix l’alliberament de tots els presos i preses polítiques palestines. També recorda que davant la incapacitat, tolerància i complicitat de la comunitat internacional, organitzacions de drets humans i de solidaritat amb el poble palestí, han llançat una campanya global no violenta de Boicot, Desinversió i Sancions contra Israel. La RESCOP, que forma part d’aquesta campanya, fa una crida a esportistes, artistes, intel·lectuals, empresaris, consumidors, estudiants i a totes les persones que rebutgen i abominen el racisme, el colonialisme i el militarisme, a sumar-se a aquesta campanya i a rebutjar qualsevol col·laboració amb l’estat israelià fins que aquest no abandoni les seves polítiques d’ocupació, apartheid i vulneració del dret internacional.