DocsBarcelona, acceptar el patrocini d’Israel significa ser còmplice de les seves polítiques d’apartheid a Palestina

Tot i que Docs Barcelona té una llarga i admirable trajectòria fent arribar al públic històries transformadores i de defensa dels drets humans a través del gènere documental, enguany el festival compte amb el patrocini de l’Ambaixada d’Israel, país que vulnera sistemàticament, i a diari, els drets humans i el dret internacional des de 1948.

Per què acceptar el patrocini d’Israel significa ser còmplice de les seves polítiques d’ocupació, neteja ètnica i apartheid a Palestina? En un moment en que les polítiques il·legals d’Israel estan cada cop més qüestionades per part de la comunitat internacional, les institucions sionistes inverteixen una gran quantitat de recursos econòmics, també en l’àmbit cultural, per tal de netejar la seva deteriorada imatge. Com ja va dir Limor Livnat, exministra de Cultura i Esports del govern de Netanyahu, “el cinema israelià demostra cada dia que la cultura és la millor ambaixadora de l’Estat”.

Independentment que aquesta col·laboració tingui un caràcter econòmic o merament tècnic, la implicació i suport de l’Ambaixada israeliana en el festival DocsBarcelona i en el projecte Doc del Mes, queda provada i per tant, el moviment internacional pel BDS, del qual formem part, considera són objecte de boicot cultural.

A través de la campanya internacional BDS (1) es preten identificar, denunciar i boicotejar totes les complicitats entre institucions internacionals i l’estat sionista d’Israel. Pel sector cultural concretament, BDS copmte amb la Campanya Palestina pel Boicot Acadèmic i Cultural d’Israel (PACBI, en les seves sigles en anglès), formada per desenes d’organitzacions de la societat civil palestina que insten la comunitat internacional a que apliqui un boicot a totes les institucions culturals i acadèmiques israelianes, com a contribució en la lluita contra l’ocupació, colonització i règim d’apartheid israelians. El boicot cultural és aplicable només a “un esdeveniment cultural que està total o parcialment patrocinat per un organisme israelià oficial o una institució còmplice”.

A Catalunya, les «col·laboracions» i patrocinis de l’Ambaixada d’Israel en activitats culturals són freqüents; un exemple recent d’aquest suport institucional i econòmic de l’Ambaixada israeliana han estat el cicle «Sounds from Israel» al Festival Primavera Sound, que després de tres anys denunciant aquest patrocini, enguany ha estat el primer any que el Primavera Sound no ha acceptat l’Ambaixada d’Israel com a patrocinadora, gràcies a la campanya insistent del BDS.

Inspirat en el magnífic exemple del boicot cultural que es va dur a terme contra el règim d’apartheid sud-africà, el boicot cultural a Israel té cada dia més força i rep un suport creixent d’artistes i personalitats internacionals lligades al sector cultural. Entre les moltes persones que ja han donat el seu suport al boicot cultural d’Israel hi ha Cassandra Wilson, Natacha Atlas, Cat Power, Jello Biafra, Lhasa, Gilles Vigneault, Roger Waters, Elvis Costello, Carlos Santana, Annie Lennox, Vanessa Paradis, Gil Scott-Heron, The Pixies i Massive Attack. A l’Estat espanyol: Obrint Pas, Maruja Torres, Juan Diego Botto, Pilar Bardem, Cesk Freixas, Los Chicos del Maíz, Leo Bassi, Pau Alabajos, Willy Toledo, entre d’altres.

Des de la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions a Israel (BDS Catalunya), demanem el boicot a DocsBarcelona i Docs del Mes fins que deixin de ser partícips de l’estratègia israeliana de normalització i “blanquejament” dels crims d’Israel mitjançant la cultura a través del vincle amb la seva ambaixada.

.
(1) La campanya BDS: La campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel té l’origen l’any 2005 i es tracta d’una crida de més de 170 organitzacions de la societat civil palestina cap a la societat internacional en la que es demana el boicot a Israel fins que aquest Estat: 1/ finalitzi l’ocupació i colonització de totes les terres àrabs ocupades al juny de 1967 i destrueixi el Mur, considerat il·legal pel Tribunal Internacional de Justícia; 2/ reconegui els drets fonamentals de la ciutadania àrab-palestina d’Israel a una plena igualtat; 3/ respecti, protegeixi i promogui el dret dels refugiats palestins a tornar a les seves cases i propietats tal i com estableix la resolució 194 de les Nacions Unides.

BDS Barcelona i Rodalies
Segueix-nos

BDS Barcelona i Rodalies

Grup de Barcelona i Rodalies de suport a la campanya internacional de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel
BDS Barcelona i Rodalies
Segueix-nos