BOICOT CULTURAL A L’ESPECTACLE “IF AT ALL” DE LA COMPANYIA KIBBUTZ CONTEMPORARY DANCE COMPANY / RAMI BE’E DEL FESTIVAL GREC DE BARCELONA 2016

Translations: Castellano, English

Prou #ApartheidAlGrec!

La col·laboració del Festival Grec de Barcelona amb l’Ambaixada d’Israel a Espanya converteix al Festival en còmplice de les polítiques contràries al Dret Internacional i als Drets Humans que l’Estat sionista du a terme a Palestina des de 1948.

Un cop més, el Festival Grec de Barcelona torna a acceptar la col·laboració de l’Ambaixada d’Israel a Espanya per programar espectacles de dansa de companyies israelianes. Ja ho vam veure el 2012 amb “Bombyx Mori“, el 2014 amb “Krum” i enguany amb “If At All“, peça creada i interpretada per la “Kibbutz Contemporary Dance Company / Rami Be’e”, presentada els dies 8 i 9 de juliol al Teatre Grec de Barcelona.

Degut a l’explícita implicació de l’Ambaixada d’Israel a Espanya en la programació de la peça al programa del Festival Grec 2016, la Red Solidaria Contra la Ocupación de Palestina i el grup català de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel, conegut com a BDS Catalunya, demanem a la població catalana que apliqui un boicot cultural contra aquest espectacle. Si demanem el boicot de l’espectacle “If at all” no és perquè el seu autor sigui una companyia israeliana, si no perquè el mencionat espectacle rep el suport institucional de l’Ambaixada d’Israel a Espanya, que forma part estructural del règim polític que oprimeix al poble palestí des de 1948.

La campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel té l’origen l’any 2005 i es tracta d’una crida de més de 170 organitzacions de la societat civil palestina cap a la societat internacional en la que es demana el boicot a Israel fins que aquest Estat: 1/ finalitzi l’ocupació i colonització de totes les terres àrabs ocupades al juny de 1967 i destrueixi el Mur; 2/ reconegui els drets fonamentals de la ciutadania àrab-palestina d’Israel a una plena igualtat; i 3/ respecti, protegeixi i promogui el dret dels refugiats palestins a tornar a les seves cases i propietats tal i com estableix la resolució 194 de les Nacions Unides.

La campanya internacional BDS engloba la Campanya Palestina pel Boicot Acadèmic i Cultural d’Israel (PACBI, en les seves sigles en anglès), formada per desenes d’organitzacions de la societat civil palestina que insten la comunitat internacional a que apliqui un boicot a totes les institucions culturals i acadèmiques israelianes, com a contribució en la lluita contra l’ocupació, colonització i règim d’apartheid israelians. El boicot cultural és aplicable només a “un esdeveniment cultural que està total o parcialment patrocinat per un organisme israelià oficial o una institució còmplice”. Independentment que aquesta col·laboració tingui un caràcter econòmic o merament tècnic, la implicació i suport de l’Ambaixada israeliana en aquest espectacle queda provada i per tant, el moviment internacional pel BDS, del qual formem part, considera que l’espectacle ha de ser objecte de boicot cultural.

En un moment en que les sistemàtiques polítiques il·legals d’Israel estan cada cop més qüestionades per part de la comunitat internacional, les institucions de l’Israel inverteixen una gran quantitat de recursos econòmics en l’àmbit cultural per tal de netejar la seva deteriorada imatge. A Catalunya, les «col·laboracions» i patrocinis de l’Ambaixada d’Israel a Espanya en activitats culturals són freqüents; exemples recents d’aquest suport institucional i econòmic de l’Ambaixada israeliana han estat el cicle «Sounds from Israel» al Festival Primavera Sound. Com ja va dir Limor Livnat, exministra de Cultura i Esports del govern de Netanyahu, “per a Israel, la cultura és la millor ambaixadora de l’estat”.

Inspirat en el magnífic exemple del boicot cultural que es va dur a terme contra el règim d’apartheid sud-africà, el boicot cultural a Israel té cada dia més força i rep un suport creixent d’artistes i personalitats internacionals lligades al sector cultural. Entre les moltes persones que ja han donat el seu suport al boicot cultural d’Israel hi ha Cassandra Wilson, Natacha Atlas, Cat Power, Jello Biafra, Lhasa, Gilles Vigneault, Roger Waters, Elvis Costello, Carlos Santana, Annie Lennox, Vanessa Paradis, Gil Scott-Heron, The Pixies i Massive Attack. A l’Estat espanyol, molts artistes i intel·lectuals donen també suport al boicot cultural a Israel: Obrint Pas, Maruja Torres, Juan Diego Botto, Pilar Bardem, Cesk Freixas, Los Chicos del Maíz, Leo Bassi, Pau Alabajos, Willy Toledo, etc.

La “Guia de boicot cultural contra l’apartheid israelià”, publicada el 2013 per la Red Solidaria Contra la Ocupación de Palestina (RESCOP), ofereix tota la informació necessària sobre les raons d’aquest boicot cultural i com aplicar-lo.

En resposta a les previsibles acusacions d’”anti-semitisme” dels sectors sionistes habituals, volem reafirmar el nostre rebuig a qualsevol ideologia que promogui la discriminació i la xenofòbia, ja es tracti de judeofòbia, islamofòbia, sionisme, racisme, homofòbia o de qualsevol altre tipus. Moltes companyes i companys jueus formen part, tant a Catalunya com a la resta del món (fins i tot a Israel), del moviment internacional del BDS, que treballa de forma no-violenta per assolir una pau justa a Palestina.

Per una pau justa a Palestina, intensifiquem el Boicot, les Desinversions i les Sancions (BDS) contra Israel.

Convoquem a tota la població solidària amb el poble palestí a sumar-se a la campanya de boicot a l’espectacle “If At All”, per tal de denunciar la complicitat del Festival Grec amb les polítiques il·legals d’Israel i demanem que aquest festival rebutgi les col·laboracions i patrocinis de l’Estat israelià en futures edicions.

Festival Grec: la cultura no pot tapar els crims de l’apartheid israelià!

Firmat:

BDS Catalunya

Red Solidaria contra la Ocupación de Palestina (RESCOP)*

*(RESCOP agrupa a 40 organitzacions de solidaritat amb Palestina de l’Estat espanyol)