ICL-Iberpotash contamina els nostres rius, nega l’accés a l’aigua a la població palestina, …i patrocina la Transèquia!

La multinacional minera israeliana ICL-Iberpotash és un dels principals patrocinadors de la Transèquia d’enguany. La Transèquia és una activitat anual consistent a fer el recorregut de la Sèquia en diferents modalitats des de Balsareny fins el Parc de l’Agulla de Manresa.

Segons indiquen les seves pròpies organitzadores, la Transèquia pretén ser un homenatge a les persones que entre 1339 i 1383 van construir la Sèquia, un canal que serví per portar l’aigua del riu Llobregat a Manresa en uns anys de forta sequera, per tal d’abastir la ciutat i permetre ampliar l’extensió d’horta per alimentar les manresanes i manresans, i que actualment encara segueix aportant un gran cabal d’aigua a la ciutat. 

ICL-Iberpotash és una multinacional minera israeliana que es va establir a la comarca del Bages a finals dels anys ’90 del segle XX, arran dels processos de privatització de les mines de Sallent i de Súria.

Durant anys ha estat denunciada en múltiples ocasions per ser responsable de la contaminació de rius i aqüífers de la comarca, a través de la mala gestió dels seus residus, arribant a ser condemnada als tribunals aquest passat desembre de 2014.

Paral·lelament, a Palestina, territori ocupat militarment per l’Estat israelià, duu a terme programes socials destinats a donar suport a l’exèrcit d’ocupació israelià, i explota els recursos minerals de les aigües del Mar Mort, aigües vetades a la població palestina, la qual també pateix una política segregacionista que li impedeix utilitzar amb plena llibertat els recursos hídrics de les seves pròpies terres.

Des de Prou Sal, entitat ecologista que hem denunciat reiteradament a ICL-Iberpotash per la sal·linització dels nostres recursos hídrics, i des de BDS Bages, grup de suport a la campanya internacional de Boicot, Desinversions i Sancions a l’Estat d’Israel, que hem denunciat a ICL-Iberpotash pels seus vincles amb l’ocupació militar de Palestina, considerem un insult a les treballadores que amb les seves mans van construir la Sèquia per fer accessible l’aigua a les manresanes i manresans, així com un insult a totes les que ens hem pogut beneficiar d’aquesta aigua, que aquesta empresa patrocini la Transèquia. I per aquest motiu, ens reafirmem amb les denúncies públiques contra aquesta multinacional, demanem a les organitzadores de la Transèquia (Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia) que rebutgin el seu patrocini enguany i de cara a les properes edicions, i demanem a la població conscient que també mostri el seu rebuig si ho creu oportú.

No permetem que ICL-Iberpotash es renti una cara embrutada per la contaminació dels nostres rius i per la set del poble palestí, amb l’aigua de la Transèquia!

Prou Sal

BDS Bages

Montsalat