Què és el BDS?

El moviment global per a una campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel fins que acompleixi amb el dret internacional i els drets del poble palestí va ser iniciat per la societat civil palestina al 2005 i està coordinat pel Comitè Nacional Palestí BDS (BNC). La campanya BDS és una estratègia que permet a la gent conscienciar-se per a assumir un paper actiu en la lluita palestina per la justícia

Durant dècades, Israel ha denegat al poble palestí els seus drets fonamentals de llibertat, igualtat i autodeterminació mitjançant una neteja ètnica, colonització, discriminació racial i ocupació militar. Tot i les nombroses condemnes a les polítiques israelianes per part de les Nacions Unides, altres organismes internacionals i importants organitzacions de drets humans, la comunitat internacional ha fracassat en què Israel es responsabilitzi i acompleixi els principis bàsics del dret internacional. Els crims d’Israel han continuat amb impunitat.

Davant d’aquest fracàs continu, la societat civil palestina va fer una crida a la responsabilitat de la ciutadania global. El 9 de juliol de 2005, un any després de la històrica opinió consultiva de la Cort Internacional de Justícia sobre la il·legalitat del Mur d’Israel als Territoris Ocupats Palestins, una clara majoria de la societat civil palestina va fer una crida a les seves contraparts i a persones individuals de tot el món per engegar boicots, implementar iniciatives de desinversions i demanar sancions contra Israel, fins que els drets del poble palestí siguin reconeguts amb ple acompliment del dret internacional.

La campanya de boicot, desinversions i sancions (BDS) està pensada en un enfocament basat en els tres sectors del poble palestí: els refugiats, els palestins i palestines sota ocupació militar a Cisjordània i la Franja de Gaza i els palestins i palestines a Israel. La crida urgeix a vàries maneres de boicot contra Israel fins que aquest assumeixi les seves obligacions d’acord amb el dret internacional per:

  1. Finalitzar la seva ocupació i colonització de totes les terres àrabs ocupades al juny de 1967 i destruir el Mur;
  2. Reconèixer els drets fonamentals de la ciutadania àrab-palestina d’Israel per a una total igualtat; i
  3. Respectar, protegir i promoure el dret dels refugiats palestins de tornar a les seves cases i propietats tal i com estableix la resolució 194 de les Nacions Unides.

La crida BDS va ser aprovada per 170 partits polítics, organitzacions, sindicats i moviments de Palestina. Els signants representen els refugiats i les refugiades, el poble palestí als Territoris Ocupats Palestins i els ciutadans i ciutadanes palestins a Israel.

  • Els objectius del boicot són productes i companyies (israelianes i internacionals) que treuen profit de la violació dels drets de Palestina, així com les institucions israelianes esportives, culturals i acadèmiques. Qualsevol pot boicotejar productes israelians, simplement assegurant-se que el que compra no està produït a Israel o per companyies israelianes. Els activistes i els grups criden als consumidors a no comprar productes israelians i als negocis a no comprar-ne ni vendre’n. Les institucions culturals i acadèmiques d’Israel contribueixen directament al manteniment, defensa o neteja d’imatge de l’opressió al poble palestí, ja que Israel intenta deliberadament impulsar la seva imatge a través de col·laboracions acadèmiques i culturals. Com a part del boicot, acadèmics, artistes i consumidors estan fent campanya contra dita col·laboració i neteja d’imatge. Un creixent nombre d’artistes ha refusat exposar o actuar a Israel.
  • Desinversió significa actuar sobre les corporacions còmplices en la violació dels drets del poble palestí i assegurar que, per exemple, les carteres d’inversió de les universitats o els fons de pensió no es facin servir per finançar dites companyies. Aquests esforços creixen conscients de la realitat de les polítiques d’Israel i encoratgen a les companyies a fer servir la seva influència econòmica per a fer pressió sobre Israel per finalitzar la seva sistemàtica negació dels drets del poble palestí.
  • Les sancions són una part essencial per a mostrar la desaprovació de les accions dels països. La pertanyença d’Israel a diverses organitzacions i fòrums diplomàtics i econòmics el proveeix tan d’una cap immerescuda de respectabilitat com de recolzament material pels seus crims. Fent una crida per aplicar sancions contra Israel, la campanya educa a la societat sobre violacions del dret internacional i busca una fi a la complicitat d’altres nacions en aquestes violacions.