Torna la vergonya de l’espectacle “Krum”: Teatre Lliure, la cultura no pot tapar els crims de l’apartheid israelià

Translations: Castellano

#BoicotKrum

La col·laboració del Teatre Lliure de Gràcia (Barcelona) amb l’Ambaixada d’Israel a Espanya converteix al Teatre en còmplice de les polítiques contràries al Dret Internacional i als Drets Humans que l’Estat sionista du a terme a Palestina des de 1948.

El Teatre Lliure de Gràcia (Barcelona) presenta entre els dies 13 de novembre i 7 de desembre de 2014 l’espectacle «Krum», creat per l’artista israelià Hanoch Levin. Aquest espectacle és una coproducció del Grec 2014 Festival de Barcelona, la Factoria Escènica Internacional i el Teatre Lliure.

L’espectacle «Krum» compta, segons informa la pàgina oficial del Teatre Lliure, amb la col·laboració de l’Ambaixada d’Israel i el suport de l’ICEC de la Generalitat de Catalunya, l’INAEM Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Ramon Llull [1]. 

El 6 de juliol de 2004, la Campanya Palestina pel Boicot Acadèmic i Cultural d’Israel (PACBI, en les seves sigles en anglès), formada per desenes d’organitzacions de la societat civil palestina, va llençar una crida a la comunitat internacional demanant que s’apliqui un boicot a totes les institucions culturals i acadèmiques israelianes [2], com a contribució noviolenta en la lluita contra les polítiques d’ocupació, colonització i apartheid que Israel du a terme a Palestina des de 1948.

Un any més tard, el 9 de juliol de 2005, més de 170 organitzacions de la societat civil palestina van llençar una crida al Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel [3] fins que aquest Estat: 1/ posi fi a l’ocupació i colonització de totes les terres àrabs ocupades al juny de 1967 i destrueixi el Mur; 2/ reconegui els drets fonamentals de la ciutadania àrab-palestina d’Israel; i 3/ respecti, protegeixi i promogui el dret dels refugiats palestins a tornar a les seves cases i propietats tal com estableix la resolució 194 de les Nacions Unides.

Les directrius de PACBI defineixen que el boicot cultural és aplicable quan “un esdeveniment cultural està totalment o parcialment patrocinat per un organisme israelià oficial o una institució còmplice” [4]. La representació de l’espectacle «Krum» al Teatre Lliure viola clarament la crida al boicot cultural de la societat civil palestina, degut al suport institucional que rep de l’Ambaixada d’Israel a Espanya.

En un moment en que les sistemàtiques polítiques il·legals d’Israel estan cada cop més qüestionades per part de la comunitat internacional, les institucions de l’Estat jueu inverteixen una gran quantitat de recursos econòmics en l’àmbit cultural per tal de netejar la seva deteriorada imatge. A Catalunya, les «col·laboracions» i patrocinis de l’Ambaixada d’Israel a Espanya en activitats culturals són freqüents; exemples recents d’aquest suport institucional i econòmic de l’Ambaixada israeliana han estat el cicle «Sounds from Israel» al Festival Primavera Sound [5], la participació d’Israel com a país convidat al Barcelona Design Week 2014 [6] o la realització de la 2ª Mostra de Cinema israelià a la Filmoteca de Catalunya [7].

La col·laboració del Teatre Lliure de Barcelona amb l’Ambaixada d’Israel a Espanya converteix al Teatre en còmplice de les polítiques contràries al Dret Internacional i als Drets Humans que l’Estat sionista du a terme a Palestina des de 1948.

En vista del que hem exposat més amunt, demanem a l’organització del Teatre Lliure de Gràcia: i) que cancel·li l’espectacle «Krum»; i ii) que trenqui totes les seves relacions de col·laboració amb l’Ambaixada d’Israel a Espanya i amb qualsevol altra institució d’aquest Estat. A més, demanem a la població que apliqui un boicot cultural a l’espectacle «Krum». El passat mes de juliol ja vam denunciar la presentació d’aquesta obra al Mercat de les Flors de Barcelona, en el marc del Festival Grec 2014 [8] [9], i en aquesta ocasió ho tornem a fer.

Volem deixar clar que la campanya de BDS demana el boicot contra les institucions israelianes i no contra la ciutadania d’aquest Estat. Si demanem el boicot de l’espectacle «Krum» no és perquè el seu autor sigui un ciutadà israelià, sinó perquè el mencionat espectacle rep el suport institucional de l’Ambaixada d’Israel a Espanya, que forma part estructural del règim polític que oprimeix al poble palestí des de 1948. Aquesta mateixa Ambaixada va justificar i defensar els crims de guerra i crims contra la humanitat comesos per les Forces d’Ocupació Israelianes durant l’operació militar «Marge Protector», llençada contra la població de la Franja de Gaza durant el passat juliol i agost. Segons el Centre Palestí pels Drets Humans (PCHR), durant aquesta agressió contra Gaza 2.188 persones van ser assassinades i 10.895 van ser ferides [10]. 

Inspirat en el magnífic exemple del boicot cultural que es va dur a terme contra el règim d’apartheid sud-africà [11], el boicot cultural a Israel té cada dia més força i rep un suport creixent d’artistes i personalitats internacionals lligades al sector cultural. Entre els artistes internacionals que ja han donat el seu suport al boicot cultural d’Israel hi ha Cassandra Wilson, Bono, Natacha Atlas, Jean Luc Godard, Cat Power, Jello Biafra, Lenny Kravitz, Lhasa, Roger Waters, Elvis Costello, Carlos Santana, Annie Lennox, Devendra Banhart, Vanessa Paradis, Gil Scott-Heron, The Pixies i Massive Attack. 

A l’Estat espanyol, molts artistes i intel·lectuals donen també suport al boicot cultural a Israel: Obrint Pas, Maruja Torres, Juan Diego Botto, Amparo Sánchez (Amparanoia), Pilar Bardem, Cesk Freixas, Los Chicos del Maíz, Leo Bassi, Pau Alabajos, Willy Toledo, etc. La “Guia de boicot cultural contra l’apartheid israelià”, publicada el 2013 per la Red Solidaria Contra la Ocupación de Palestina (RESCOP) [12], ofereix tota la informació necessària sobre les raons d’aquest boicot cultural i com aplicar-lo. 

L’Arquebisbe sud-africà Desmond Tutu, que el passat juny va rebre el Premi Internacional Catalunya de les mans del President de la Generalitat Artur Mas [13], s’ha pronunciat moltes vegades a favor de la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel [14]. Tutu, que va ser un dels grans líders de la lluita noviolenta contra el règim d’apartheid sud-africà, sap molt bé de què parla quan defineix a Israel com a un «apartheid». Demanem al Govern i a la resta d’institucions catalanes que segueixin l’exemple de Desmond Tutu i aturin la seva complicitat amb els crims i les polítiques il·legals d’Israel. Aquesta històrica complicitat es va posar un cop més de manifest amb la firma al novembre de 2013 de nombrosos acords de col·laboració entre el Govern i institucions acadèmiques i de recerca israelianes [15] [16]. 

Teatre Lliure de Gràcia: la cultura no pot tapar els crims de l’apartheid israelià! Boicot a Krum! Boicot cultural a Israel!

Firma:

BDS Catalunya

[1] http://www.teatrelliure.com/ca/programacio/temporada-2014-2015/krum-el-crosta

[2] http://pacbi.org/etemplate.php?id=869

[3] http://www.bdsmovement.net/call#Spanish:

[4] http://www.pacbi.org/etemplate.php?id=1047

[5] http://www.bdscatalunya.org/index.php/campanyes/cultural/item/212-primavera-sound-els-%E2%80%9Csons-disrael%E2%80%9D-s%C3%B3n-sons-dapartheid

[6] http://www.barcelonadesignweek.com/ca/page.asp?id=496&uid=3424

[7] http://www.bdscatalunya.org/index.php/campanyes/cultural/item/317-demanem-a-la-filmoteca-de-catalunya-que-trenqui-la-seva-col%C2%B7laboraci%C3%B3-amb-lambaixada-disrael

[8] http://www.bdscatalunya.org/index.php/campanyes/cultural/item/215-festival-grec-la-cultura-no-pot-tapar-els-crims-de-lapartheid-israeli%C3%A0

[9] https://www.youtube.com/watch?v=H49LUCM2Ieo

[10] http://www.pchrgaza.org/portal/en/index.php?option=com_content&view=article&id=10491:statistics-victims-of-the-israeli-offensive-on-gaza-since-08-july-2014&catid=145:in-focus
[11] https://www.youtube.com/watch?v=TlMdYpnVOGQ

[12] https://www.dropbox.com/s/0nuopsifahqwrve/Guia%20de%20boicot%20cultural%20contra%20l%E2%80%99apartheid%20israeli%C3%A0.pdf

[13] http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=270415

[14] http://www.digitaljournal.com/news/world/desmond-tutu-urges-boycott-of-apartheid-israel/article/375545

[15] http://www.bdscatalunya.org/index.php/campanyes/legali/item/202-israel-no-%C3%A9s-cap-referent-l%E2%80%99ocupaci%C3%B3-la-colonitzaci%C3%B3-i-l%E2%80%99apartheid-no-s%C3%B3n-el-nostre-model-per-a-catalunya

[16] http://complicitatsquematen.wordpress.com/