Les obligacions de la Unió Europea a Jerusalem Est

Entre el 15 i el 19 de novembre, representants d’organitzacions de drets humans palestines i israelianes van visitar Brussel·les i van cridar a la Unió Europea a complir amb el dret internacional i amb la seva pròpia legislació, amb la finalitat de posar fi a les vulneracions perpetrades per Israel a Jerusalem Est. 

A la conferència organitzada dilluns passat al Parlament Europeu per l’eurodiputada belga Marie Arena (S&D), Ingrid Jaradat de la Coalició Cívica pels drets palestins a Jerusalem, ha recordat que el 1967 Israel va annexionar il·legalment Jerusalem Est i 28 pobles palestins veïns. “La comunitat internacional va condemnar enèrgicament l’annexió de Jerusalem Est així com la declaració unilateral de Jerusalem com a capital d’Israel. Tot i això, ha permès que 47 anys més tard, la violació sistemàtica dels drets de la població palestina de Jerusalem hagi arribat a tals nivells que la seva existència s’ha vist greument afectada “, va puntuar Jaradat. 

“La frustració de la població palestina de Jerusalem és insostenible i les seves experiències personals els condueixen a reaccions desesperades”, ha reconegut Daoud Ghoul, coordinador de la plataforma d’ONG Qanaan. També va recalcar que les incursions a l’Esplanada de les Mesquites, organitzades diàriament per grups de jueus extremistes, no fan més que aguditzar les tensions entre les dues comunitats. 

Rami Saleh, director del Centre d’Assistència Legal i Drets Humans de Jerusalem, ha denunciat que les polítiques israelianes (demolicions de cases palestines, revocació de permisos de residència, privació de serveis públics, atacs racistes impunes de jueus extremistes i violació d’habitatges per l’exèrcit) persegueixen canviar el balanç demogràfic de la part oriental de la ciutat. “Mentre molts palestins són forçats a abandonar Jerusalem Est, la construcció d’assentaments ha conduït a una situació en la qual, a data d’avui, la tercera part de tots els habitants jueus de Jerusalem són colons instal·lats il·legalment en territori palestí”, ha explicat Saleh. 

La Coordinació Europea de Comitès i Associacions per Palestina (ECCP) ha recordat als membres del Parlament Europeu que la Unió i els seus vint països membres tenen l’obligació de posar fi a les polítiques israelianes de colonització, trasllat forçós de població i apartheid a la part palestina de la ciutat. Per a això, recomanen l’adopció de les mesures restrictives contra Israel que la Unió té a la seva disposició. 

“Si la UE ha pogut adoptar sancions contra Rússia pel conflicte ucraïnès en unes poques setmanes, no entenem com després de 47 anys de colonització il·legal de Jerusalem Est, Europa no ha estat capaç de suspendre el seu acord preferencial amb un Estat que vulnera sistemàticament les resolucions de Nacions Unides i la IV Convenció de Ginebra “, va dir Michael Deàs, coordinador a Europa del Comitè palestí de Boicot, Desinversions i Sancions. També va assenyalar que hi ha moltes companyies europees que juguen un paper clau en el finançament, facilitació i suport a les colònies il·legals i a les violacions israelianes del dret internacional a Jerusalem Est. 

Agnès Bertrand de APRODEV -consell mundial d’ONG cristianes de desenvolupament- va assenyalar que més de 19 governs europeus ja han fet un primer pas positiu al alertar els seus ciutadans contra les activitats comercials, econòmiques o financeres amb els assentaments israelians, incloent els que estan situats a Jerusalem Est. Tot i això, ha lamentat que encara continuï sent una missió gairebé impossible trobar aquestes recomanacions a les webs dels respectius ministeris d’Afers Exteriors, i que no s’hagin difós degudament entre les empreses europees. 

Així mateix, els participants van cridar a la UE a excloure dels seus projectes de cooperació en investigació la Universitat Hebrea de Jerusalem -construïda parcialment sobre sòl pertanyent al barri palestí de Issawia-. “És una mala senyal, va dir Magali Thill de la RESCOP, que Durao Barroso signés l’acord per a la Recerca i Innovació Horitzó 2020 entre la UE i Israel -que ha estat dotat amb 80000000000 d’euros-, justament en aquesta Universitat”. 

Els ponents també van demanar a la UE que donés suport incondicional a la ratificació de l’Estatut de Roma per l’Autoritat Palestina, garantint així que els crims de guerra comesos a Jerusalem Est puguin ser perseguits davant la Cort Penal Internacional. 

DESCARREGAR l’informe complet en anglès EU obligations and duty to end Israeli policies of forced transfer, colonisalism and apartheid in Occupied East Jerusalem (Deure i obligacions de la Unió Europea per posar fi a les polítiques israelianes de trasllat forçós, colonialisme i apartheid a Jerusalem Est ocupat); i el tríptic (castellà) amb les 20 demandes dirigides a la UE i estats europeus.