La societat civil palestina es posiciona a favor del dret d’autodeterminació de Catalunya mentre que el govern de Mas nega l’autodeterminació del poble palestí

Translations: English

Barcelona, 6 de novembre 2014. El Comitè Nacional Palestí pel Boicot les Desinversions i les Sancions, conegut com BNC (Palestinian Boycott, Divestment and Sanctions National Committee), va enviar ahir un comunicat al BDS Catalunya donant suport al dret a l’autodeterminació del poble català.

Aquesta declaració és especialment rellevant tenint en compte que el BNC lidera el BDS, la campanya internacional de referencia en la lluita pels Drets Humans del poble palestí.

El comunicat del BNC, dirigit als seus “companys i amics a Catalunya”, declara que el poble de Palestina, després de patir sota el règim d’Israel polítiques d’ocupació, colonialisme i apartheid durant dècades, i després d’haver-se-li negat el seu dret inalienable a la lliure determinació, dóna un suport enèrgic al dret d’autodeterminació de tots els pobles. El BNC afegeix també que la lliure determinació és un principi bàsic de la legislació internacional, que sorgeix del Dret Internacional consuetudinari, consagrat a més en diversos tractats internacionals com un dret de “tots els pobles”.

El Comitè Palestí pel Boicot les Desinversions i les Sancions representa als tres principals components del poble palestí -refugiats a l’exili, palestins que viuen en el territoris ocupats el 1967 i palestins amb ciutadania israeliana- i és per això la coalició més representativa de la societat civil d’aquest poble. La coalició està formada per organitzacions de la societat civil palestina (ONG, sindicats, organitzacions de base, partits polítics, xarxes, etc.) que, igual que el BDS Catalunya, treballen en suport de la campanya de boicot, desinversions i sancions contra l’Estat d’Israel.

Aquesta declaració pren especial rellevància si tenim en compte que el passat 10 de juliol el Parlament de Catalunya va rebutjar una moció presentada per ICV-EUiA on es demanava reconèixer el dret d’autodeterminació dels pobles palestí i kurd i el dret dels sahrauís a celebrar un referèndum vinculant. Aquest rebuig va ser possible gràcies als vots de CiU i PP mentre que ICV-EUiA, CUP i ERC van donar suport a la moció.

Més informació i contacte:

El BDS Catalunya és el grup català de suport a la campanya internacional de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel i està format per activistes d’arreu del territori català. Aquesta campanya, nascuda d’una crida llençada l’any 2005 per més de 170 organitzacions de la societat civil palestina, s’inspira en una campanya similar que es va dur a terme amb molt d’èxit contra el règim d’apartheid sud-africà i busca pressionar l’Estat d’Israel per tal d’obligar-lo a complir amb el Dret Internacional i els principis fonamentals dels Drets Humans. 

Per consultar el comunicat original del BNC, feu un click al següent enllaç: http://bit.ly/1uAeIiM

Per més informació podeu escriure un correu a : info@bdscatalunya.org

O visitar la nostra web: www.bdscatalunya.org 

Pàgina del BNC palestí: http://www.bdsmovement.net/