Uneix-te al BDS: Quins productes boicotejar

Encara que recomanem centrar-nos en els productes assenyalats a continuació, aquí et proporcionem informació sobre una llista de marques.

Llista de la no-compra

Llista d’empreses amb interessos a Catalunya que es beneficien del negoci de l’ocupació.

 

Per què unir-me al boicot a Israel?

Els governs del món no han aconseguit protegir la població de Gaza dels últims bombardejos israelians, que han deixat més de 2.160 persones assassinades i més de 10.000 ferides. La comunitat internacional ha faltat a la seva obligació d’impedir les vulneracions del dret humanitari internacional i dels drets humans comeses per Israel a Palestina al llarg de les últimes dècades.

Davant d’aquesta passivitat governamental, el boicot contra l’apartheid israelià ha sorgit com una campanya ciutadana global no violenta i antiracista per obligar Israel a complir la legalitat internacional. En tots els països del món, la societat civil s’ha organitzat per aturar la injustícia que pateix el poble palestí. La campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) és una eina poderosa que també busca sensibilitzar la població israeliana perquè s’uneixi a la lluita contra l’apartheid sionista i l’ocupació de Palestina.

Els boicots, desinversions i sancions dirigides contra Sud-àfrica van ajudar a posar fi a l’apartheid en aquest país. Avui, tu pots ajudar-nos a suprimir l’ocupació il·legal del territoris palestins, la violació del dret de retorn dels refugiats i les refugiades i el racisme institucional d’Israel contra el poble palestí.

Per tal de mostrar que no volem que la nostra cistella de la compra beneficiï l’apartheid israelià, hem llançat la petició #YoNOComproAparteid. Si encara no has signat, no dubtis en fer-ho aquí.


Quins productes puc boicotejar?

Hi ha molts productes de consum venuts per empreses israelianes i per empreses internacionals directament o indirectament còmplices de les violacions del dret internacional comeses per Israel.

Des del moviment BDS, recomanem seguir unes pautes clares i centrar els nostres esforços en unes marques determinades. El boicot és més efectiu quan està coordinat, ben pensat i basat en informació precisa i actualitzada.

Per això, et suggerim boicotejar els productes identificats pel moviment BDS:

Béns de consum fabricats a Israel i a les colònies israelianes en territori palestí ocupat.

Fruites, hortalisses fresques, pipes, etc “Made in Israel”

A les nostres ciutats, es venen moltes patates i hortalisses israelians. Les fruites i verdures venudes per Israel sovint es cultiven en colònies israelians, per la qual cosa s’usen terra i aigua palestines. L’accés a aquets recursos és denegat sistemàticament a la població palestina que, d’acord amb el Dret Internacional Humanitari, és qui els hauria d’explotar i fer-ne ús.

Els supermercats tenen l’obligació d’assenyalar l’origen dels aliments. A més del codi de barres que comença per 729, indicant que l’empresa distribuïdora està registrada a Israel; fixa’t en l’etiqueta “made in” (“fabricat a”) que ha d’indicar l’origen d’aquests productes.

Les marques a evitar inclouen Jaffa, MehadrinEDOMHadiklaim, Jordan, Alesia, Coral i Carmel. També algunes marques espanyoles com Llàtzer (LZR) importen patates israelianes que es venen a Mercadona i altres supermercats.


Dàtils medjoul israelians

Els dàtils són una gran font d'inversió per a moltes colònies

Els dàtils són una gran font d’inversió per a moltes colònies.

Israel va exportar el 2012 dàtils pel valor de 45 milions d’euros. La majoria es conreen a les colònies sionistes de Cisjordània, en terres expropiades per força a la població palestina, principalment a la Vall del Jordà. Aproximadament la meitat de les colònies cultiven aquests dàtils, que els proporcionen grans beneficis i contribueixen a la viabilitat d’aquestes colònies.

Els dàtils israelians solen ser de la varietat medjoul, també anomenada jumbo, més grans, foscos i cars del que és habitual. Israel és el major productor mundial de dàtils medjoul, un 80% dels quals s’exporta a Europa. Tots els que arriben a l’Estat espanyol són importats d’Israel.

Si ets venedor, no venguis dàtils israelians i explica als teus clients per què. Si ets comprador, no els compris i exigeix que s’acabi la venda del producte, de paraula o mitjançant cartes o fulls de reclamació: comprar i vendre aquest producte contribueix d’una manera clara i directa al règim d’ocupació que pateix el poble palestí i al robatori dels seus recursos naturals.

Les marques inclouen Jordan River, King Salomon i Hadiklaim. Es venen en molts supermercats, com Ahorramás i Consum.


Eden Spring

Acció contra l’aigua Eden a la Caixa.

Eden Springs Ltd és una empresa israeliana que beneficia directament de l’explotació il·legal dels recursos hídrics del Golan sirià, territori ocupat il·legalment per Israel des de l’any 1967 i annexió que no reconeix cap país del món.

Eden Springs embotella, comercialitza i distribueix l’aigua d’un territori il·legalment ocupat, i d’aquesta manera vulnera la legislació internacional, les resolucions de les Nacions Unides i la Convenció de Ginebra.

Universitats, institucions i empreses de tot Europa han deixat de vendre l’aigua embotellada Eden Springs després que activistes donessin a conèixer que l’empresa opera amb una planta situada a un assentament il·legal israelià.

Fixa’t en la marca dels dispensadors d’aigua a la teva oficina, ajuntament, sindicat i administracions públiques, i si s’escau demana que canviïn de marca.

 

SodaStream

SodaStream fabrica els productes a la colònia Mishor Edomim.

Una de les marques més visibles d’Israel, SodaStream, ven màquines per preparar beguda carbonatada a domicili. La companyia opera en una colònia israeliana en territori palestí ocupat, cosa que viola el dret internacional. Maquilla les polítiques de colonització marcant els productes com ‘ecològics’.

SodaStream planeja obrir una planta a Israel prop de Rahat, un municipi del desert de Naqab (Negev), on els beduïns palestins són desplaçats de manera forçosa i en contra de la seva voluntat. SodaStream, com a beneficiari d’aquest pla, és còmplice de la violació dels drets humans.

Alguns minoristes han deixat de vendre SodaStream com a resultat de la pressió BDS.


Fàrmacs genèrics Teva 

Teva Pharmaceutical Industries és l’empresa més gran d’Israel en termes de xifres de negocis. Proporciona enormes ingressos fiscals al govern israelià.

L’empresa també es beneficia de les polítiques israelianes de setge a Cisjordània i bloqueig a la Franja de Gaza, les quals converteixen el mercat palestí en un mercat captiu per les medicines israelianes. Així, després d’haver deixat 10.000 persones ferides aquest estiu i desenes de milers de persones en estat d’estrès posttraumàtic, es beneficiarà de l’ajuda internacional a Gaza, perquè Israel controla quins productes entren i quins no posant taxes més altes als medicaments que procedeixen d’Europa i d’altres països àrabs per incentivar que la població palestina compri medicaments israelians, que són més barats.

Les farmacèutiques i els farmacèutics al Regne Unit i en altres llocs han començat un boicot a Teva. Sempre que sigui possible, informa la teva farmacèutica o al teva metgessa que prefereixes utilitzar una alternativa a la medicina Teva.


Cosmètics Premier

Els cosmètics Premier estan fabricats amb recursos que són espoliats als palestins.

Els productes cosmètics israelians de la marca Premier, que es venen a molts llocs de l’Estat espanyol i en llocs molt vistosos, són produïts al kibutz Kalia, una colònia israeliana a Cisjordània, a la vora del Mar Mort. Aquesta explotació es realitza en una violació total del Dret Internacional i de les resolucions de les Nacions Unides que reconeixen la sobirania palestina sobre aquests territoris.

Gràcies a la pressió de moltes persones solidàries i activistes que defensen els drets del poble palestí, els productes Premier han estat retirats ja de moltes botigues, per exemple a Irlanda i Gran Bretanya. Ajuda’ns a que això també passi aquí.

No compris aquests productes i protesta per la presència de Premier als espais públics d’on vius, com és el cas dels mercats i estacions de trens gestionades per ADIF.

 

Cosmètics Ahava

Cosmètics Ahava produïts amb matèries espoliades a Palestina.

En la seva publicitat, aquesta empresa israeliana promet vendre’t “Secrets de bellesa del Mar Mort”, però els secrets de Ahava no tenen res de bell. El que compres amb Ahava és una lletja realitat d’espoli de recursos i ocupació il·legal a Palestina.

Malgrat l’etiqueta “Made in Israel”, Ahava fabrica els productes amb matèries que provenen del robatori de recursos naturals de la Cisjordània ocupada, concretament en l’assentament israelià il·legal de Mitzpe Shalem, a uns vint quilòmetres de la mil·lenària ciutat palestina de Jericó.

No et facis còmplice d’aquest pillatge injust, de la colonització i l’apartheid israelians. Si vols comprar productes de bellesa provinents del Mar Mort, n’hi ha que es fabriquen legítimament, els pots fàcilment trobar a Internet.

Ha estat boicotejada per una sèrie de grans minoristes, com a resultat de la pressió BDS.

 

Epilady 

Les depiladores Epilady són fabricades per l’empresa israeliana Mepro Epilady Ltd al kibuts HaGoshrim, establert sobre les terres robades el 1948 als habitants del poble palestí d’Al-Khisas.

Aquesta empresa també fabrica sistemes òptics d’ús militar per a l’exèrcit israelià. La col·laboració d’investigadors israelians amb les forces militars israelianes ha estat denunciada per moltes universitats que han decidit trencar relacions amb centres i universitats israelianes involucrades en aquest tipus de negoci de la mort. Com a consumidores i consumidors, també podem negar-nos a ser còmplices de les massacres comeses per Israel.

Les depiladores Epilady es comercialitzen en molts supermercats.


Imaginarium

Acció BDS a Barcelona demanant el boicot a les joguines “Made in Israel” que es venen a la multinacional espanyola Imaginarium.

La botiga de joguines Imaginarium nascuda a Saragossa, ara amb presència a tot el món, ven joguines musicals que han estat manufacturades a fàbriques pertanyents a Israel, un Estat que comet crims de guerra i que impossibilita diàriament el dret a l’educació, el joc i, en definitiva, una vida digna per als nens i les nenes palestines.

Solament en la matança que Israel va perpetrar a la Franja de Gaza els mesos de juliol i agost de 2014, van ser assassinats més de 500 nens i nenes palestines. Aquests crims taquen la imatge que la cadena de joguines pretén projectar: convivència, tolerància, llibertat, interculturalitat, solidaritat… Admirable declaració de principis que difícilment es pot conciliar amb les relacions econòmiques i comercials que Imaginarium manté amb empreses israelianes.

És imprescindible demanar a Imaginarium que retiri les joguines de procedència israeliana i que clausuri les franquícies a Israel per poder ser fidel als principis que predica.

 

Rummikub

El joc Rummikub és el més exportat per Israel.

El Rummikub és el joc més exportat d’Israel, ja que la majoria dels tres milions que es produeixen anualment es venen a l’estranger. És present en més de 54 països d’arreu del món i ha estat traduït a 26 idiomes.

A Israel aquest joc es ven sota la marca Kod Kod. A l’Estat espanyol, sota el nom de Rummikub i el distribueix la companyia nord-americana Hasbro, la segona empresa de joguines més important del món.

L’any 2010 es va obtenir un èxit molt important en aconseguir que, després d’una llarga campanya a Catalunya, la cooperativa Abacus retirés aquest producte de totes les botigues, fet que va coincidir amb el despietat atac d’Israel sobre Gaza en l’operació “Plom Fos”.

Si trobes aquest joc en botigues de joguines, no el compris, i informa el venedor o venedora del que suposa tenir aquest producte a les seves botigues.

Tampoc no hauríem de comprar productes fabricats i comercialitzats per empreses internacionals involucrades en els crims d’Israel.

 

Hewlett Packard (HP)

HP ven tecnologia a l’exèrcit i al govern israelià.

Hewlett Packard implementa diversos sistemes tecnològics per al govern i l’exèrcit israelians, per exemple el sistema d’identificació instal·lat en llocs de control militar israelià en territori ocupat.

Aquests llocs es troben en el Mur de l’apartheid construït a Palestina, declarat il·legal pel Tribunal Internacional de Justícia de l’Haia. També són utilitzats per la marina israeliana, que imposa el bloqueig a Gaza.

L’Església Presbiteriana dels EUA i el Quaker Friends Fiduciary Corporation (FFC) han deixat d’invertir en aquesta companyia, perquè HP és còmplice de l’ocupació il·legal de Palestina i dels crims de l’Exèrcit israelià.

A l’Estat espanyol, ordinadors, impressores i material informàtic de la marca HP es distribueix en moltes botigues, a més d’haver-hi contractes de subministrament a administracions públiques, empreses, centres educatius… Demana que les retirin i sobretot, busca una alternativa: n’hi ha.

 

Caterpillar

Els buldòzers Caterpillar o Hyundai s’utilitzen regularment per la demolició de les llars palestines.

Els buldòzers Caterpillar s’utilitzen regularment en la demolició de cases i granges palestines i en els atacs d’Israel a Gaza.

Una excavadora CAT també va ser utilitzada per Israel en l’assassinat de la pacifista nord-americana Rachel Corrie a Rafah.

El 2003, l’Església Presbiteriana dels E.U.A., Els Quaker Friends Fiduciary Corporation (FFC) i l’Església d’Anglaterra han deixat d’invertir en Caterpillar.

 

No hi ha més marques i productes que puc boicotejar?

Per descomptat, hi ha altres marques que per una raó o una altra, podries descartar de la llista de la compra.

Tot i que recomanem centrar-nos en els productes assenyalats dalt, aquí et proporcionem informació sobre una llista més exhaustiva de marques. Si trobes nous productes que no hi estan inclosos pots contribuir escrivint-nos a boicotisraelbds@gmail.com.

http://vimeo.com/106125852


A més de boicotejar productes israelians, què més puc fer?

Els boicots comercials han demostrat ser realment impactants.

No obstant això, el moviment BDS també fa aliances per pressionar les institucions, sindicats, ajuntaments, universitats, partits polítics i empreses a unir-se al boicot a l’apartheid israelià. Busquem aïllar Israel des del punt de vista acadèmic, cultural, esportiu, econòmica i militar, com a estratègia per fer un canvi real en les polítiques israelianes.

Fem campanya perquè bancs, empreses i fons d’inversió retirin les seves inversions en bancs i empreses israelianes, així com en les empreses internacionals còmplices dels crims d’Israel. El moviment BDS pressiona organismes públics perquè no s’adjudiquin contractes a aquestes empreses.

Les campanyes de BDS ja han convençut les principals empreses i fons d’inversió de desinvertir en les empreses que participen en els crims israelians, com Veolia, G4S, Alstom, Àfrica-Israel i Elbit Systems. Veolia i G4S han reaccionat a la pressió de la campanya dient que suprimiran alguns aspectes del suport a Israel.

Aquest estiu, Avaaz.org ha aconseguit gairebé 2 milions de signatures en una campanya de desinversió dirigida a les transnacionals ABP, HP, Veolia, Barclays, Caterpillar, i G4S.


El BDS també té com a objectiu la imposició de sancions econòmiques a Israel?

BDS també té com a objectiu pressionar els governs i les organitzacions internacionals per imposar sancions i un embargament militar a Israel.

La Unió Europea proporciona finançament per a projectes de col·laboració amb institucions i empreses israelianes, amb al qual cosa Israel esdevé un soci privilegiat de la UE. Un dels àmbits on la col·laboració és més qüestionada per les implicacions que té en la indústria militar israeliana, és la cooperació científica i acadèmica entre universitats i centres d’investigació.

A la Unió Europea, es demana la suspensió de l’Acord preferencial existent entre la UE i Israel, per evitar que els productes israelians entrin lliures d’impostos al nostre territori, i que Israel rebi finançament per a projectes tecnològics i comercials.


Els codis de barres en els productes israelians comencen amb 729?

Els codis de barres només indiquen el país on l’empresa està registrada, i no la procedència dels continguts d’aquest producte. Un codi de barres que comenci amb 729 serà sempre boicotejable, ja que l’empresa està registrada a Israel. Però és també molt important prestar atenció a l’etiquetaMade in Israel“, o preguntar a la distribuïdora en cas que aquesta informació no apareixi.

Les empreses israelianes i els productes fabricats a Israel, però, no són els únics que poden ser boicotejats. També ho són les transnacionals que participen en els crims israelians, com HP, G4S, Caterpillar, Veolia, Elbit Systems, etc. La investigació necessita de fonts fidedignes que demostrin la complicitat d’empreses amb les violacions del Dret Internacional d’Israel, és una part molt important de la feina del moviment BDS.


El BDS crida a boicotejar tots els productes israelians o només productes i empreses de les colònies il·legals israelianes?

Així com es va fer per enderrocar el règim d’apartheid a Sud-àfrica, el moviment BDS crida a boicotejar tots els productes israelians. Per exemple, fem una crida a un boicot de totes les fruites i verdures d’Israel, independentment que es conrein dins d’Israel o en un assentament il·legal israelià, sobre territori palestí ocupat.

Cal assenyalar que informes de les Nacions Unides han denunciat que les empreses israelianes etiqueten els seus productes de les colònies il·legals com a fabricats en territori israelià, cosa que vulnera el dret a la informació dels consumidors i les consumidores i fa impossible diferenciar en molts casos si els productes són originaris d’Israel o de les colònies construïdes il·legalment a Cisjordània i a la Jerusalem ocupada.

Algunes de les nostres campanyes van dirigides a les empreses situades o que operen a les colònies israelianes en territori palestí ocupat (SodaStream, Premier, Ahava, Medjoul del Jordà, etc). En aquests casos, és més fàcil pressionar els distribuïdors o inversors per prendre mesures per les conseqüències legals que això pot significar per a ells, com bé ha informat el Ministeri d’Exteriors.


I si m’interessa involucrar-me més en la campanya BDS?

El moviment BDS ha anat creixent gradualment davant la incapacitat i la manca de voluntat de la comunitat internacional de protegir el poble palestí contra les violacions de la legalitat internacional comeses per l’Estat, l’exèrcit i els colons israelians.

La llista de victòries en aquests 8 anys del BDS s’ha anat allargant. Per a això, milers i milers de persones activistes se solidaritzen amb el poble palestí i entren a formar part d’aquesta campanya ciutadana, independent, no violenta, basada en el dret internacional i antiracista.

Si vols formar part del moviment, pots escriure’ns a info@bdscatalunya.org o contactar-nos via xarxes socials (“Grup BDS Catalunya” a Facebook, @BDSCatalunya a Twitter).