La UEFA s’enfronta a la polèmica sobre la candidatura d’Israel a l’Eurocopa 2020

El president de la UEFA Michel Platini s’enfronta a pressions perquè decideixi excloure la candidatura israeliana d’albergar l’Eurocopa de futbol 2020. La decisió sobre quines seran les dotze ciutats on es disputarà aquest torneig es prendrà el proper 19 de setembre.

Equips de futbol palestins i ONGs han escrit una carta oberta a Platini argumentant que albergar el torneig de la UEFA el 2020 a Jerusalem seria l’equivalent a “recompensar” Israel per la massacre de més de 2.100 palestines i palestins, xifra que inclou més de 500 infants, durant l’últim atac de 52 dies sobre Gaza. 

“Concedir a Israel el privilegi d’acollir un torneig esportiu internacional d’aquesta envergadura tan sols unes setmanes després d’haver dut a terme una massacre tan sagnant cap al poble palestí a la franja de Gaza, regió assetjada, donaria llum verda a futurs crims de guerra”, va dir Abdulrahman Abunahel, coordinador a Gaza del Comitè Nacional Palestí de Boicot, Desinversions i Sancions (BNC, per les sigles en anglès).

“Els i les palestines a Gaza gaudeixen d’aquest bonic esport tant com qualsevol altra persona, però Israel ha llançat una guerra contra el futbol, assassinant jugadors, bombardejant estadis i rebutjant permisos a esportistes per viatjar per disputar partits. La UEFA ha de complir el compromís declarat amb els Drets Humans i treure a Israel la targeta vermella “, afegeix Abunahel.

Entre les persones assassinades per Israel en aquesta última massacre hi ha Ahmad Muhammad al-Qatar i Uday Cabre, dos jugadors de futbol de 19 anys, i Ahed Zaqout, de 49 anys, llegenda del futbol palestí conegut com “la veu del futbol” pels comentaris en directe. També van ser danyades 32 instal·lacions esportives i al voltant de 500 cases d’esportistes.

La carta a Platini també adverteix la UEFA que permetre a l’Associació de Futbol d’Israel (IFA) albergar l’Eurocopa 2020 a Jerusalem legitimaria els desplaçaments forçosos de població palestina de Jerusalem Est, reconeguda, per la Unió Europea i l’ONU, com a territori palestí ocupat.

Recentment Israel ha anunciat plans per ampliar les colònies il·legals a Jerusalem Est, una acció que l’ONU i altres organismes han advertit que ocasionarà més expulsions i desallotjaments forçosos de població palestina de casa seva.

Pràcticament no hi ha instal·lacions de futbol a Jerusalem Est i és gairebé impossible per a les i els palestins jugar aquest esport, a causa de les restriccions severes d’Israel quant a l’espai i el desenvolupament palestí.

“Les polítiques israelianes a Jerusalem estan explícitament dissenyades per desplaçar per força el poble palestí de la ciutat i donar pas a l’expansió cada vegada més gran de colònies il·legals israelianes. Precisament dijous passat, la municipalitat israeliana de Jerusalem va donar llum verda a un pla per construir 2.200 apartaments a Jerusalem Est, territori ja ocupad”. “Si la UEFA decideix celebrar part del torneig a Jerusalem, ho farà prestant un suport tàcit a violacions serioses del dret internacional que Israel comet a la ciutat”, ha declarat Abunahel.

La Federació de Futbol de Palestina (PFA) ja havia fet crides prèviament per tal que s’expulsés l’Associació de Futbol d’Israel de la FIFA per no haver protestat pels atacs israelians a l’esport palestí.

Les forces militars israelianes ataquen habitualment futbolistes palestins i els impedeixen de viatjar a partits i entrenaments. Dos joves aspirants a professionals van ser disparats deliberadament als peus per forces israelianes a principis d’any mentre tornaven a casa després de l’entrenament.

El 2010, el president de la UEFA Michel Platini va dir: “Israel ha de triar entre permetre que l’esport palestí continuï i prosperi o ser forçat a enfrontar les conseqüències del seu comportament”.

Platini i la UEFA s’enfrontaran a mesos d’intenses protestes i polèmica si decideixen premiar Israel amb el dret d’acollir l’Eurocopa el 2020.

En una carta oberta de protesta contra la decisió de la UEFA de permetre Israel de celebrar l’Eurocopa Sub-21 del 2013, més de 50 futbolistes, incloent Didier Drogba i Frédéric Kanouté, van cridar al torneig disputat a Israel “un premi per actuacions contràries als valors esportius”.

Un important acte de la UEFA a Londres va ser interromput i hi van haver invasions del terreny de joc al llarg d’Europa en el període previ al torneig.

Font: UEFA faces Israel controversy over proposal to hold 2020 tournament games in Jerusalem, BDSmovement.net, 10/09/2014.