Sobre la visita d’Alon Bar, ambaixador d’Israel

Senyor Alon Bar, ambaixador d’Israel: La societat catalana és solidària amb Palestina, i avui la solidaritat amb Palestina es diu ‘Boicot a Israel’!

Seguint els postulats que Artur Mas va llançar en públic en un viatge a Estats Units el juny de 2012, on plantejava que “amb una visió més gran que l’estrictament europea, tinc ganes d’associar Catalunya, com a mínim, amb Massachusetts i Israel”, el govern de la Generalitat de Catalunya des d’un any ençà ha anat enfortint una sèrie de vincles diplomàtics i comercials amb l’Estat d’Israel.

No és cap novetat que un sector del nacionalisme català s’identifiqui amb l’Estat d’Israel, al veure’l com un ‘referent’ pel que fa a la construcció d’un nou Estat i emmirallant-se amb el potencial comercial vinculat a les noves tecnologies. És així com enmig d’un procés sobiranista, Convergència i Unió està buscant en Israel un aliat a nivell de relacions exteriors.

Però Israel no només és admirat per la dreta catalanista, des del nacionalisme espanyol també en surten lloances: recordem les paraules de l’ex-president del govern espanyol, membre del PP i de l’aparell ideològic de la dreta espanyola FAES, José María Aznar, el juny de 2010, assegurant que “Israel és el millor aliat que té occident en una regió turbulenta”. En aquest cas, l’emmirallament respon a qüestions geopolítiques i d’aliança amb la tesi imperialista del ‘xoc de civilitzacions’.

Així doncs, veiem que el recolzament a l’Estat d’Israel ha vingut dels diferents aparells de govern de l’Estat espanyol i de la Generalitat de Catalunya, mentre que la solidaritat amb Palestina ha estat assumida des de les organitzacions socials i ha omplert els carrers en diverses manifestacions multitudinàries contra les massacres perpetrades per l’exèrcit israelià.

És la cara i la creu del posicionament vers la ocupació militar i l’establiment del règim d’Apartheid que l’Estat d’Israel ha imposat a sang i foc als territoris palestins, una cara i una creu que s’han repetit aquests dies a Barcelona.

Per una banda, Alon Bar, ambaixador d’Israel a l’Estat espanyol i Andorra, ha estat rebut a la Comissió d’Acció Exterior, Unió Europea i Cooperació del Parlament de Catalunya aquest dilluns 3 de juny de 2013. El dia anterior havia participat, juntament amb el secretari d’Exteriors de la Generalitat, Roger Albinyana, a la ‘caminada d’homenatge del 65è aniversari de la creació de l’Estat d’Israel’ pels carrers de la ciutat catalana.

Per l’altra, les organitzacions de solidaritat amb Palestina hem commemorat la Naqba (la catàstrofe que suposà per la població palestina la creació de l’Estat d’Israel) presentant una campanya contra la complicitat amb Israel dels governs espanyol i català. Es denuncien vincles relacionats amb el negoci de la repressió, tals com compra-venda d’armament pels exèrcits espanyol i israelià, contractes relatius a la seguretat privada a la presó de Ponent (Lleida) i a l’Aeroport del Prat, la formació i adquisició de material antiavalots pels Mossos d’Esquadra i diferents acords comercials a través d’Acció 10. I és que Israel és una ‘marca’ mundialment reconeguda en l’àmbit de la repressió i la guerra, degut a que la seva economia s’ha especialitzat en aquest àmbit, convertint els territoris ocupats palestins en un immens laboratori on provar nou armament i estratègies militars.

Paral·lelament, la campanya del BDS (Boicot, Desinversions i Sancions contra l’Estat d’Israel) també ha anat penetrant les institucions catalanes: a desenes d’ajuntaments s’han presentat mocions de suport al BDS i algunes d’elles s’han aprovat; i algun membre del cos diplomàtic de la Generalitat li haurà hagut d’explicar al senyor Alon Bar que mentre ell es reunia amb la comissió parlamentària, la CUP oferia una roda de premsa acompanyada de representants dels moviments de solidaritat amb Palestina, explicant la seva absència a la comissió i fent una crida a l’adhesió al BDS. Mentre que ICV-EUiA finalment tampoc assistia a l’acte.

I és que li hem de recordar al senyor Alon Bar, així com també convindria recordar-ho als senyors i senyores que governen a la Generalitat i als seus companys de viatge, que la societat catalana és solidària amb Palestina, i que cada cop té més clar que avui la solidaritat amb Palestina es diu ‘Boicot a Israel’!

Convindria recordar-los les més de 350 signatures recollides entre el personal docent i investigador de les universitats catalanes recolzant el BDS l’any 2009, les més de 300 artistes dels Països Catalans i de l’Estat espanyol adherint-se recentment al boicot cultural, i també les més de 50 entitats, sindicats i partits polítics catalans que després dels bombardeigs sobre Gaza de la tardor de 2012 van firmar un manifest on s’apel·lava a la campanya de boicot a Israel.

Senyor Alon Bar, senyors i senyores de Convergència i Unió, senyors i senyores que us uniu a la defensa dels crims de guerra de l’Estat israelià: heu de saber que la gent està farta de la vostra prepotència, està farta de les vostres guerres, farta de les vostres aliances imperialistes, farta de les vostres polítiques capitalistes… Heu de saber que la població catalana cada cop veu més clara la injustícia de la ocupació israeliana, del règim d’Apartheid imposat sobre la població palestina, i que així com la campanya del BDS està rebent cada cop més suports a nivell mundial, aquí també s’està convertint en l’eina de referència per aturar la barbàrie israeliana.

Stephan Hessel, jueu nascut a Alemanya, empresonat als camps de concentració del règim nazi, diplomàtic observador de la Declaració dels Drets Humans després de la 2a Guerra Mundial, va afirmar: “La campanya de BDS a tot el món presenta la forma més prometedora per superar el fracàs dels governs del món per fer front a la intransigència d’Israel i el seu comportament fora de la llei”. I les fàbriques recuperades d’Argentina, en el seu manifest d’adhesió al BDS declaren: “La solidaritat dels treballadors i dels seus moviments ha recolzat múltiples lluites amb la seva ajuda i suport vitals, i ha permès als treballadors enfortir-se contra la opressió i l’explotació”.

Senyor Alon Bar: les seves passejades per les institucions governamentals res podran davant l’expressió més bonica de la solidaritat amb Palestina, res podran davant l’expansió de la campanya de ‘Boicot a Israel’!

Per la finalització de la ocupació i colonització de totes les terres àrabs i el desmantellament del Mur.

Pel reconeixement dels drets fonamentals dels i les ciutadanes àrab-palestines d’Israel per una igualtat completa.

Pel respecte, la protecció i promoció dels drets dels i les palestines refugiades a retornar a les seves cases i propietats, tal com ho estipula la resolució 194 de les Nacions Unides.

Per unes reivindicacions bàsiques i justes: Boicot, Desinversions i Sancions a l’Estat d’Israel!

Signen: BDS Catalunya, Plataforma Aturem la Guerra, Sodepau, Pau Ara Catalunya, Junts (Associació Catalana de Jueus i Palestins), Dones x Dones, Dones en Rebel·lia, Comunitat Palestina de Catalunya, ACSUR- Las Segovias, Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC)