Boicot de la CUP-AE i ICV-EUiA a l’ambaixador israelià

Salam Almaslamani (presidenta de la Comunitat Palestina), Arnau Carné (Campanya BDS) i Quim Arrufat (diputat de la CUP) han demanat que el govern “talli tota relació de normalitat amb l’estat d’Israel a nivell de contractes econòmics i a nivell de diplomàcia política”.

ICV i la CUP no han tingut cap representant a la trobada que s’ha fet aquest dilluns al Parlament amb l’ambaixador israelià, Alon Bar. L’absència de diputats d’ambdues formacions ha estat com a protesta per les polítiques d’Israel envers Palestina. 

Bar, s’ha reunit aquest dilluns amb membres de la comissió d’acció exterior, Unió Europea i cooperació, per exposar-los la seva visió sobre la situació al Pròxim Orient i tractar qüestions d’interès mutu.

Hi han assistit el president d’aquesta comissió, Jordi Solé (ERC), i els diputats Oriol Pujol (CiU), Núria Parlon (PSC), Juan Milian (PPC) i José Maria Espejo-Saavedra (C’s). 

Fonts oficials d’ICV han assegurat que l’absència de diputats del seu grup parlamentari ha estat perquè “no estem d’acord amb les polítiques d’Israel envers Palestina” .

Per la seva banda, la CUP ha ofert una roda de premsa juntament amb Salam Almaslamani (Comunitat Palestina a Catalunya), entre d’altres, per explicar els seus motius.

El diputat de la CUP-AE, Quim Arrufat, ha explicat que aquesta absència de la candidatura a la reunió era “pel compromís adquirit amb la Campanya BDS de Boicot, Desinversions i Sancions contra l’estat d’Israel” i pel compromís de la candidatura “amb els drets polítics i nacionals del poble palestí”.

Per aquest motiu els diputats Quim Arrufat i David Fernàndez, acompanyats per Arnau Carné (Campanya BDS), Salam Almaslamani (Comunitat Palestina a Catalunya) i Albert Botran (Regidor de la CUP de Molins de Rei) han celebrat una roda de premsa per informar de la no assistència a aquesta reunió i per explicar les accions que s’estan duent a terme des de la Campanya BDS.

Campanya BDS

Arnau Carné, en representació de la Campanya BDS, ha explicat el sentit de la campanya i els objectius que persegueix. Carné ha recordat que la campanya promou un “boicot” a productes i companyies (israelianes i internacionals) “que treuen profit de la violació dels drets de Palestina”, així com les institucions israelianes esportives, culturals i acadèmiques. També promou una campanya de “desinversions” actuant sobre les corporacions “còmplices en la violació dels drets del poble palestí” com per exemple, les carteres d’inversió de les universitats o els fons de pensió. Finalment promou una campanya de “sancions” contra l’estat d’Isarel en diversos organitzacions, institucions i fòrums internacionals “pels seus crims d’estat”.El representant de la Campanya BDS ha finalitzat la seva exposició explicant que totes aquestes accions van encaminades a acabar amb la ocupació i colonització de totes les terres àrabs ocupades al juny de 1967 i a la destrucció del Mur; al reconeixement els drets fonamentals de la ciutadania àrab-palestina d’Israel en plena igualtat; i ha respectar, protegir i promoure el dret dels refugiats palestins de tornar a les seves cases i propietats tal i com estableix la resolució 194 de les Nacions Unides.

La presidenta de la Comunitat Palestina a Catalunya

Acte seguint ha intervingut Salam Almaslamani, presidenta de la Comunitat Palestina a Catalunya, que ha volgut agrair “personalment i en nom de la comunitat palestina a Catalunya” el gest dels diputats de la CUP-AE al no participar a la reunió amb Alon Bar i ha remarcat la importància de les campanyes de boicot a l’estat d’Israel com ha eina de pressió internacional per exigir “que es garanteixin els drets humans i els drets nacionals pel poble palestí”.

L’última intervenció ha anat a càrrec d’Albert Botran, regidor de la CUP de Molins de Rei, que ha explicat la campanya de mocions de suport al “Boicot, Desinversions i Sancions” que la CUP està promovent als ajuntaments catalans. Botran ha explicat que, tot i la sensibilitat del poble català envers la causa palestina, els resultats de les mocions estava sent desigual “per la manca de cultura pel que fa les campanyes de boicot”. El regidor de la CUP ha recordat que aquestes campanyes necessiten d’una amplia difusió i pedagogia per tal que esdevinguin eficients i ha posat com exemple la campanya de boicot internacional contra l’apartheid sud-africa “que amb el temps va aconseguir esdevenir una bona eina per acabar amb l’apartheid”.

Finalment el diputat, Quim Arrufat, ha clos la roda de premsa recordant que “la posició de la CUP-AE és de suport a la campanya i conseqüentment no hem assistit a la reunió” amb l’ambaixador. Arrufat ha assegurat que avui en dia “Israel és la constatació més flagrant que el sistema de Nacions Unides de resolució pacifica de les relacions internacionals, o bé és un fracàs o bé l’accepció de Israel permet que es converteixi en un fracàs”. El diputat de l’esquerra independentista ha demanat al govern català “que talli tota relació de normalitat amb l’estat d’Israel a nivell de contractes econòmics, a nivell de diplomàcia política, i a nivell de tot tipus de relacions que estiguin vigents”. “Només una actitud ferma, només una actitud conseqüent amb els drets humans, conseqüent amb la pau amb justícia, dels governs del món, de les empreses, de la societat civil, de les organitzacions polítiques farà que l’estat d’Israel no pugui continuar actuant impunement” ha conclòs.