Stephen Hawking s’uneix al boicot acadèmic a Israel

The Guardian ha publicat avuí la notícia que físic teòric i profesor de la universitat de Cambridge Stephan Hawkin es suma a la campanya BDS i rebutja anar a Israel en protesta contra el maltractament als palestins.

07 de Maig.- El professor Stephen Hawking es va unir al boicot acadèmic a Israel, en retirar-se d’una conferència organitzada pel president israelià Shimon Peres a Jerusalem, com a protesta pel tracte donat als palestins per Israel.

Hawking, de 71 anys, reconegut físic teòric i professor de Matemàtiques de la Universitat de Cambridge, havia acceptat una invitació per encapçalar la cinquena conferència de presidents, “Enfront del Matí”, al juny, que compta amb importants personalitats internacionals, atreu a milers de participants i aquest any celebra el 90 aniversari de Peres.

Hawking es troba en molt mal estat de salut, però la setmana passada, va escriure una breu carta al president d’Israel per dir-li que havia canviat d’opinió. Ell no ha anunciat la seva decisió públicament, però un comunicat publicat pel Comitè Britànic per a les Universitats de Palestina, amb l’aprovació de *Hawking va descriure com “la seva decisió independent d’unir-se al boicot, sobre la base del seu coneixement de Palestina, i a la recomanació unànime del seu propis contactes acadèmics allí”

La decisió de Hawking marca una nova victòria en la campanya de boicot, desinversió i sancions a les institucions acadèmiques israelianes.

A l’abril, el Sindicat de Mestres d’Irlanda es va convertir en la primera associació de professors a Europa a demanar el boicot acadèmic a Israel, i els membres de l’Associació d’Estudis Asiàtic-Americans d’Estats Units van votar a favor d’un boicot, el primer grup acadèmic nacional a fer-ho.

En participar en el boicot, Hawking s’uneix a una petita però creixent llista de personalitats britàniques que han rebutjat invitacions per visitar Israel, com Elvis Costello, Roger Waters, Brian Eno, Annie Lennox i Mike Leigh.

D’altra banda, molts artistes, escriptors i acadèmics han desafiat i fins i tot denunciat el boicot, que qualifiquen d’ineficaç i selectiu. Ian McEwan, que va ser guardonat amb el Premi Jerusalem en 2011, va respondre a les crítiques dient: “Si jo fos solament als països que aprovo, probablement mai sortiria del llit … No és bé que tothom deixi de parlar.

Hawking ha visitat Israel en quatre ocasions en el passat. Més recentment, en 2006, va pronunciar conferències públiques en universitats israelianes i palestines com convidat de l’ambaixada britànica en Tel Aviv. En aquest moment, va dir que estava “desitjós d’anar a Israel i als territoris palestins i emocionat perquè anava a conèixer als científics israelians i palestins”.

Des de llavors, la seva actitud cap a Israel sembla haver-se endurit. En 2009, Hawking va denunciar l’atac de tres setmanes d’Israel contra Gaza, dient a Riz Khan, d’Al-Jazeera, que la resposta d’Israel al llançament de coets des de Gaza era “clarament desproporcionada… aquesta situació és com la situació de Sud-àfrica abans de 1990 i no pot continuar.”

L’oficina del president Peres, que encara no ha anunciat el retir de Hawking, no va respondre a sol·licituds de comentaris. El nom de Hawking va ser eliminat de la llista d’oradors que figuren en el lloc web oficial.