Les nostres condolències per la mort de Stéphan Hessel

Nota d’homenatge a Stéphane Hessel, un lluitador i defensor de la lluita pel poble palestí, pilar del Tribunall Russell i defensor del BDS com a eina de pressió política pel moviment de solidaritat amb Palestina. Aquí us deixem l’últim video on ens va atendre amb el seu discurs tranquil, clar, serè i contundent.

 

Quan vaig saber que Stéphane Hessel havia mort, aquest trist dia 27 de febrer, vaig recordar l’última conversa telefònica que vaig tenir amb ell fa unes setmanes, i que m’havia sorprès: Generalment, sempre em preguntava què tal estava, com estaven els amics de Barcelona, el moviment de solidaritat amb Palestina a Catalunya, etc… aquesta vegada va agafar el telèfon i sense més introducció em va dir: “Escolta, cal seguir lluitant, sempre! És gent com vosaltres, la gent jove, la que canviareu les coses! Mai deixeu de lluitar pel poble palestí, i per a totes les causes justes. Sigueu valents!”. Vaig sentir que Stéphane, amb aquest discurs sobtat, en les seves últimes setmanes de vida i amb les seves últimes energies, estava infatigablement transmetent-nos el seu testament, la seva herència: no deixeu de lluitar.

Poques persones ho sabien millor que ell: resistent durant l’ocupació nazi de França i deportat en Dora, redactor de la Declaració Universal dels Drets Humans, diplomàtic a Nacions Unides: el dret internacional no és una eina tècnica i abstracta, sinó el garant del respecte de la dignitat humana, afirmava.

Lluitar pels drets del poble palestí va ser la causa que li va absorbir, en cos i ànima, durant els últims anys de la seva vida i que es va traduir en el seu profund compromís com a president del jurat del Tribunal Russell sobre Palestina, una iniciativa que ha recolzat i defensat i de la qual era el cor, el pilar principal.

Stéphane, estiguis on estiguis ara, et desitjo que estiguis tranquil: No deixarem de lluitar.

S.S. membre del Comitè Internacional del Tribunal Rusell i del BDS Catalunya.