Carta oberta a Francina Vila Arrel de la realització del I Seminari Internacional sobre Antisemitisme a Catalunya

Arrel de la realització del I Seminari Internacional sobre Antisemitisme a Catalunya, al que l’associació JUNTS (Associació Catalana de Jueus i Palestins) no ha estat convidada, li fem arribar la següent carta a la Regidora de Dona i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona, Francina Vila Valls.

Francina Vila i Valls
Regidora de Dona i Drets Civils
Ajuntament de Barcelona

Barcelona, 8 de novembre de 2012

Benvolguda Sra. Vila:

De part de JUNTS, l’Associació Catalana de Jueus i Palestins, volem transmetre-li la nostra sorpresa en no haver estat convidats a participar i intervenir al I Seminari Internacional sobre Antisemitisme a Catalunya, el programa del qual ens ha arribat indirectament.

En efecte, la nostra associació, nascuda durant els bombardeigs sobre Gaza l’any 2009 per part d’Israel, pretén ésser un instrument de divulgació sobre el conflicte per a la societat catalana i té en els seus fonaments, no només la lluita contra la judeofòbia, sinó també contra totes les formes de racisme i discriminació així com el reconeixement universal dels drets humans. A més, estant composta per jeus i palestins a parts iguals, dóna un exemple que la pau i la convivència són possibles entre ambdós amb la condició d’examinar l’arrel del conflicte amb rigor i honestedat.

Tanmateix, la nostra sorpresa no es limita al fet de no haver estat convidats a aquest seminari “científic”, sinó en examinar el seu contingut, conèixer les persones que hi intervindran i comprovar que té un marcat biaix pro-sionista i pro-israelià, de tots coneguts. També ens sorprèn que en cap moment s’hagi convidat als qui podrien contribuir a apaivagar o explicar les raons i arrels d’un conflicte -el palestí-israelià-, que a data d’avui, no només és el major causant d’inestabilitat a la regió sinó que, a més, i al nostre entendre, és el que permet comprendre les manifestacions anti-israelianes i/o de judeofòbia que s’han donat, per exemple, a França i en cap cas a Catalunya.

És sabut que l’Estat d’Israel no només ocupa militarment el 80% de la Palestina històrica, sinó que continua volent conquerir territori a través d’un mur il·legal i de la manipulació dels seus colons fanàtics, quan no directament mitjançant el seu exèrcit. Continua mantenint un setge il·legal sobre Gaza, asfixiant la seva economia i a la seva població, amb un absolut menyspreu a la vida i als drets humans. I a l’interior de les seves pròpies fronteres manté a la població palestina en condicions d’inferioritat social, econòmica i política. Tot això amb la intenció de construir un estat exclusivament jueu -discriminant a aquells que no ho són- que, a més, pretén representar i parlar en nom de tots els jueus del món sense cap legitimitat democràtica.

Aquesta identificació d’allò “jueu” amb Israel és el que provoca manifestacions de judeofòbia i antisemitisme, que per descomptat condemnem, ja que, legítimament, les poblacions àrabs, musulmanes i del tercer món així com els joves nascuts de la immigració a casa nostra veuen amb indignació com s’aplica una política de doble moral amb Israel i com aquest estat gaudeix de la més completa impunitat, havent incomplert sistemàticament totes les resolucions de l’ONU des del principi del conflicte.

Tanmateix, existeixen cada cop més jueus a Europa i als Estats Units que qüestionen el que es diu i es fa en el seu nom, així com la ideologia que constitueix la base d’aquesta acció discriminatòria: el sionisme, que en cap cas es pot identificar amb el judaisme. Nosaltres també ens neguem a caure en la trampa que vol identificar qualsevol crítica a l’Estat d’Israel amb l’antisemitisme i la judeofòbia, que és l’objecte inconfés d’aquest “seminari”, com ho demostra el títol de l’última ponència del Sr. Wistrich: Línies paral·leles: antisemitisme i antisionisme al món contemporani.

Nosaltres, al contrari, reivindiquem el dret a criticar una política feta de discriminació i racisme cap a la població original de Palestina. Estem convençuts que la millor manera d’acabar amb la judeofòbia al món és fent justícia al poble palestí a la seva terra.

Restem a la seva disposició per a qualsevol consulta o dubte que vulgui fer-nos arribar.

__________

Font original: http://acjp.cat/2012/11/08/carta-a-francina-vila-i-valls/